A magyar dráma napja

2020.09.18. 21:20

Az ember tragédiájával és Kosztolányi-esttel ünnepelnek az erdélyi színházak

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Az ember tragédiáját mutatja be diákoknak drámapedagógiai projekt keretében, míg a Csíki Játékszín a Játszótársak című Kosztolányi-estet tűzi műsorra a magyar dráma napja alkalmából.

A marosvásárhelyi teátrum az #edenkert című produkcióval a város diákjait szólítja párbeszédre egy drámapedagógiai projekt keretében a Maros-parton hétfőn. Az eseményen a társulat tizenöt színésze Az ember tragédiája tizenöt színéből tart vitaindító beszélgetést középiskolai diákokkal. A színészek és a diákok 15 percet kapnak egy-egy szín ismertetésére és megvitatására, a cél az információk minél pontosabb átadása, a diákok inspirálása, szabad vitára bátorítása. Az esemény helyszínén a színház Harag György 1975-ös, valamint Anca Bradu 2001-es Az ember tragédiája rendezése archív anyagaiból készült kisebb kiállítással is várja a diákokat.

A drámapedagógiai projekt előtt a társulat tagjai megkoszorúzzák Aranka György író és művelődésszervező marosvásárhelyi szobrát. A koszorúzáson Dragomán György író ünnepi köszöntőjét Somody Hajnal és Bálint Örs színművészek tolmácsolják.

A Csíki Játékszín szintén hétfőn a Játszótársak című Kosztolányi-estet tűzi műsorra, amelynek alkotói Némethy Zsuzsa és Bilibók Attila. A leveleket, verseket, novellákat és naplórészleteket felhasználó előadás nem csak Kosztolányi Dezső életéről szól, hanem arról is, hogy ő hogyan látta az életet, a halált, a szeretetet és felesége, Kosztolányiné Harmos Ilona hogyan viselte férje szenvedélyes kicsapongásait és szélsőséges megnyilvánulásait.

A magyar dráma napját 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik annak emlékére, hogy 1883-ban a Nemzeti Színházban ezen napon volt az ősbemutatója Az ember tragédiája című drámai költeménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!