A népművészet mesterei

2017.08.19. 17:52

Balog Zoltán: a népművészet fontos része Szent István örökségének

A népművészet fontos része Szent István örökségének, a népművészet mesterei a magyar jövőnek alkotnak, amikor nemcsak a múlt egy darabját őrzik, hanem azt alakítják, megújítják – mondta Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter a nemzeti ünnep alkalmából rendezett népművészeti díjátadón szombaton a budai Várban.

Kiemelte: a magyar állam olyan alapot hozott létre, olyan folyamatos támogatást, amelyből évente 5 milliárd forinttal szeretnék támogatni a helyi alkotóközösségeket, népművészeti, népi kultúrát ápoló csoportokat. Hozzátette: a Csoóri Sándorról elnevezett alap idei 2,5 milliárd forintnyi forrásához már hozzájuthatnak az érdeklődők.

A miniszter emlékeztetett: Csoóri Sándor élete és írásai is arról szólnak, hogy a 21. századi magyarságnak nemcsak valamilyen cifraságként, díszletként van szüksége a népi kultúrára és annak bölcsességére, nemcsak a tárgyiasult formájára van szükség, hanem a felismeréseire, életszemléletére is.

„Egyre több olyan közösség van Magyarországon, és egyre több olyan egyéni alkotó él szerte a Kárpát-medencében, akiknek a népi kultúra nem egyszerűen valamilyen szabadidős tevékenység, hanem az életük szerves része”

- mutatott rá Balog Zoltán. Úgy vélekedett, hogy minden újrakezdéshez belső tartalomra, erőre és tartásra van szükség, amelyhez pusztán a pénz nem elég, és amelyet a kultúránk ad. Ha hagyományainkra, az évszázadok során felhalmozott értékeinkre építünk, abból előbb-utóbb a gazdaság számaiban is megmutatkozik valami – közölte.

„Önök művészi szinten úgy őriznek és teremtenek újat, hogy ezzel példát és utat is mutatnak”

- méltatta a miniszer a díjazottakat, hozzáfűzve: ezzel együtt az alkotók fogyaszthatóvá is teszik a népi kultúrát. „Önökre tekintve elhisszük, hogy Magyarországon a népi kultúrának van jövője” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Balog Zoltán a népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismerésként a Népművészet Mestere díjat adott át tíz népművésznek: Szolga-Géczi Julianna révi fazekasnak, Tankó Dezső furulyásnak, Takács Piroska énekesnek, Gilyén Miklós táncosnak, ifjabb Kalló Ferenc táncosnak, Kovács Zoltán csont- és szarufaragó népi iparművésznek, Les Gábor fazekasnak, Paranai Józsefné hímzőnek, Szakáll Miklósné énekesnek, Szilágyi Anna népdalénekesnek és táncosnak.

Kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye érdekében a miniszter a Népművészet Ifjú Mestere díjban kilenc alkotót részesített. A kitüntetést Farkas Ágnes és Móricz Bence, Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő, valamint Farkas Fanni Rita és Kiss Balázs Péter néptáncosok, Farkas Gergely nemezkészítő, Józsa Tamás Péter néptáncos és Pusko Márton népzenész, prímás érdemelte ki.

(Borítóképünkön Gilyén Miklós táncos átveszi Balog Zoltántól a Népművészet Mestere díjat. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!