Hogy is kezdődött?

2017.11.18. 08:59

Kiadják Szokolay Sándor fiatalkori leveleit és kottáit

A zeneszerző ifjúkori hagyatékát összefoglaló kötet bemutatója december 10-én, vasárnap lesz a Müpa Üvegtermében.

A Hogy is kezdődött? – Levelek a diákévekből című, Szokolay Sándor zeneszerző diákéveiből származó, családjához írt levélgyűjtemény december 8-án, a szerző halálának 4. évfordulója alkalmából jelenik meg. A könyvhöz tartozó CD-mellékleten a zeneszerző korai zongoraművei hallhatók Boros Misi előadásában.

December 10-én vasárnap 16 órakor a könyv-, kotta- és lemezbemutatón a műsorvezető, Batta András zenetörténész beszélget a kiadvány közreadóival, Szokolay Orsolyával és Legendy Lászlóval. Az ingyenesen látogatható rendezvényen Boros Misi zongorán játszik, Ács Balázs pedig részleteket olvas fel a levelekből.

Szokolay Sándor 1947-ben kezdte zenei tanulmányait a legendás Békés-Tarhosi Énekiskolában. Leveleiben részletesen beszámolt élete alakulásáról Orosházán élő családjának. A háború utáni évek nehézségeivel küzdő család és iskola hétköznapjait ismerheti meg az olvasó a derűs, tanulságos, szívhez szóló olvasmányból, a szerző közvetlen stílusában – áll a kötet ajánlójában.

Mint írják, az első opusokat néhány heti zongoratanulás után komponálta Szokolay Sándor. Zene-Bona címmel a CD-n elhangzó művek kottáját is közreadták. A zeneszerző személyes hangvételű levelei – csakúgy, mint első művei – egy zseniális gyermek lelkivilágát tárják elénk.

Szokolay Sándor legközelebbi családtagjait bízta meg életműve gondozásával. A családi vállalkozás küldetése Szokolay Sándor zeneszerző életművének feldolgozása, közreadása. A kiadó elsődleges célja a kották digitalizálása, kiadása.

A kötetben kilencvenöt 1947 és 1957 között keletkezett levelet publikálnak. Kilencvenhárom levél a zeneszerző édesapja, Szokolay Bálint hagyatékából maradt fenn, két levelet pedig Szokolay Sándor első zongoratanára, Sípos Éva őrzött meg.

Szokolay Bálint saját álma megvalósulását látta fia zenei tehetségének kibontakozásában, de nem beszélt a gondosan összegyűjtött és biztonságban őrzött levélgyűjteményről, halálát követően, 1997-ben kerültek elő a dokumentumok.

A családi archívum Szokolay Sándor életművének rendezésekor, 2012-ben keltette fel leánya, Orsolya érdeklődését, és fogalmazódott meg a kiadás gondolata. A leveleket olvasva a zenei tanulmányok kezdetétől a diploma megszerzéséig követhető nyomon Szokolay Sándor zeneszerzővé válásának útja. Nyolcvanöt levél a középiskolai években keletkezett, a zeneakadémiai időkből csupán tíz levél maradt fenn.

A Kodály-módszert elsők között megvalósító iskola nemcsak Szokolay Sándor pályáját alapozta és határozta meg, egy sor neves művész, zenetanár, pedagógus, zeneértő fiatal került ki az intézmény kötelékéből. Az iskolában töltött időszak kulcsfontosságú élmény volt Szokolay Sándor életében is.

Mint a kiadvány ajánlójában áll, Szokolay Sándor különleges világáról zenéje árulja el a legtöbbet, a művek megszólaltatásához a kiadó a rokonlelkű, rendkívüli tehetségű, és szintén középiskolai évei elején járó Boros Misit választotta.

Szokolay Sándor zenei tanulmányait viszonylag későn, tizenhat évesen kezdte, gyorsan fejlődött az inspiráló környezet hatására, és három év tanulás után felvették a Zeneakadémiára. Pályája gyorsan ívelt felfelé, több nemzetközi zeneszerzői versenyen kapott díjat. Utolsó levelében az 1957-ben a Moszkvai Világifjúsági Találkozón (VIT) aratott sikeréről számol be, ahol első díjat nyert.

Borítóképünkön Szokolay Sándor zeneszerző budapesti otthonában 2010 júliusában. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!