Megduplázzák a támogatást

2017.10.19. 11:58

Kibővül az Emmi művészeti ösztöndíjrendszere

Tizenkettőről tizennégyre bővül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által finanszírozott művészeti ösztöndíjak száma, az ösztöndíjasok támogatása pedig 2018-tól megduplázódik.

Az Emmi jelenleg tizenkét művészeti ösztöndíjat finanszíroz, segítve a tehetségek kibontakozását – emlékeztetett csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a tárca kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál Péter elmondása szerint a pályázatokat az Emmi megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) szervezi, pénzügyileg bonyolítja, gondozza és dokumentálja. A tizenkét állami ösztöndíjból négynél, a Derkovits Gyula képzőművészeti, a Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi, a Kozma Lajos iparművészeti, valamint a Pécsi József fotográfusi ösztöndíjnál a MANK a teljes szakmai és pénzügyi lebonyolító.

A Babits Mihály műfordítói, a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói, valamint az Örkény István drámaírói ösztöndíjnál a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Fischer Annie zenei előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói, továbbá a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészeti ösztöndíjnál a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft., a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjnál a Nemzeti Táncszínház, míg a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjnál a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a pályázatok szakmai lebonyolítója. Ezen ösztöndíjakban a MANK mint pénzügyi lebonyolító vesz részt.

Hoppál Péter közölte: az Emmi 2018 szeptemberétől két új ösztöndíjat és az ösztöndíjakhoz kapcsolódó szakmai mentorálási programot indít, a támogatások összegét pedig havi bruttó 100 ezerről 200 ezer forintra növeli.

A jövőre induló Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti kutatásának ösztönzése. Az ösztöndíjat évente 10 fő kapja.

Az Oláh János szerkesztői ösztöndíj 2018-tól a tehetséges fiataloknak nyújt segítséget a könyv- és folyóirat-szerkesztői pályakezdéshez. A kétévente kiírandó ösztöndíjat 10 fő kapja két évre – jelentette be az államtitkár, hozzátéve: az új rendszerben már évente 127 fiatal nyerhet ösztöndíjat.

Hóvári János, a MANK főigazgatója közölte, hogy a művészeti ösztöndíjak rendszerét az alkotóművészet világából érkezett jelzések hatására vizsgálták felül és alakították át. A támogatási összegek megduplázásával immár a művészeti ösztöndíjasok sem esnek más elbírálás alá, mint a doktori iskolák hallgatói – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!