Póka Egon a partner

2017.12.15. 14:50

Könnyűzenei képzést indít a Debreceni Egyetem

A képzést a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen folytatja az egyetem – jelentette be a felsőoktatási intézmény rektora az együttműködési szerződési aláírása kapcsán tartott pénteki debreceni sajtótájékoztatón.

Forrás: mti

Szilvássy Zoltán elmondta: a következő szemesztertől az egyetem hallgatóinak szabadon választható könnyűzenei kurzust kínálnak. Ilyen jellegű képzés eddig még nem volt Magyarországon – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb, mintegy 6 ezer külföldi diák, ezért a kurzust angol nyelven is meghirdették.

Bács Zoltán kancellár kiemelte: már elkezdték az előkészületeket, hogy az intézményben elindulhasson az akkreditált könnyűzenei képzés is. Céljuk, hogy előbb alap-, később mesterszakon is zenei menedzsereket és hangmérnököket képezzenek – tette hozzá.

Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió ügyvezető igazgatója elmondta: 20 éve működik a stúdió akkreditált képzőhelyként, eddig már több mint 1000 hallgatójuk volt. Az ügyvezető igazgató szerint az egyetemmel kötött szerződés próbatétel is lesz a stúdió munkatársainak, hiszen a hazai felsőoktatásban hasonló képzésre még nem volt eddig példa.

Lakatos Péter, az egyetem zeneművészeti karának dékánja történelmi jelentőségűnek nevezte az együttműködést, a képzés beindításával szerinte végleg megszűnik a könnyű- és a komolyzene között sokáig áthidalhatatlannak tűnő ellentét. Hozzátette: a Kőbányai Zenei Stúdiónak jól bejáratott tanterve van, amelyet az egyetemi képzésbe is be lehet illeszteni.

A kurzus mintegy 40 hallgatóval indulhat a következő szemesztertől. Dob, basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek és ének közül választhatnak a jelentkezők – ismertette a részleteket, hozzáfűzve, hogy az oktatók egy részét a Kőbányai Zenei Stúdió adja majd, időnkét pedig rockzenészeket is felkérnek, hogy tartsanak előadást a hallgatóknak.

A diákok a képzés során ismereteket szerezhetnek a könnyűzenei stílusokban alkalmazott hangszerek használatáról, az énektechnikáról, a zenekari munka sajátosságairól, az élő koncertek technikai és zenei követelményeiről és megtanulhatják, hogyan kell stúdiófelvételt készíteni. A kurzusra január 17-ig lehet jelentkezni.

Borítókép: Póka Egon basszusgitáros, zeneszerző A zenei média ma címmel tartott előadáson a Music Hungary 2014 zeneipari konferencián 2014. május 15-én.

MTI Fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!