Tájszólásban is szól

2017.08.17. 16:30

Magyar nyelvű hangos Biblia jelent meg Szegeden

A magyar nyelv dialektusait is bemutató hangos Biblia jelent meg, a CD készítésében ötszáz önkéntes vett részt a Kárpát-medence különböző tájegységeiről.

Benyik György, a korábban a szegedi kézírásos Biblia másolását is kezdeményező teológus csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen, a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, sokféle hangzó Biblia van, de ez az egyetlen, amely dokumentálja a mai magyar nyelvhasználat sokszínűségét.

Az önkéntesek háromperces szövegrészleteket olvastak fel a Biblia újszövetségi részéből Szegeden, Szatymazon, Nyíregyházán, Nagykanizsán, Csíksomlyón, Csíkszeredán, Gyulafehérváron, Kolozsváron, Szabadkán, Pozsonyban és Komáromban. A teológus bejelentette a kezdeményezés folytatását: 2020-ra elkészítenék a szétszórtan élő magyarok hangzó Bibliáját. A szentírás ószövetségi részét öt kontinens magyar közösségeinek tagjai olvasnák fel.

A már elkészült hanganyag mindenki számára hozzáférhető a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány honlapján (www.sznbk1988.hu).

A CD megjelenésének apropója, hogy augusztus 28-án kezdődik a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia, amelynek központi témája Szent Pál római levelének értelmezése. A nyugati és ortodox teológusok részvételével tartandó tanácskozásra a hazai és a közép-európai szakemberek mellett Japánból is érkezik előadó.

A konferencia alkalmából augusztus 29-én jótékonysági koncertet rendeznek a szegedi Fogadalmi templomban a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Ökumenikus Kórus közreműködésével. A hangversenyen a nagy történelmi egyházak magyarországi képviselőinek üzenetei hangzanak el, amelyekhez kötődve egy-egy felekezet jellemző zenedarabjai csendülnek föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!