elismerés

2017.09.22. 19:43

Németh Hajnalé a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj

A 10 ezer euró összegű díjat a győztes egy külföldi kiállítás, az ahhoz kapcsolódó költségek és külföldi jelenlétének biztosítására használhatja fel.

A 2011 óta kétévenként meghirdetett, tízezer euró díjazású elismerés nyertesét pénteken hirdették ki az Új Budapest Galériában, ahol a döntősök alkotásaiból kiállítás is nyílt, amely november közepéig lesz látogatható.

Németh Hajnal képviselte már Magyarországot a velencei biennálén, állított többek közt ki Párizsban, Madridban, Berlinben. Képzőművészetének középpontjában könnyűzenei és kórusművek, operák, performanszok állnak, illetve az ezekről készült fotó- és videódokumentációk. Hol a zenén keresztül tesz átélhetővé történelmi traumákat, hol apró manipulációkkal alakít közismert slágereket politikai állásfoglalássá – közölték korábban az MTI-vel a szervezők.

A Leopold Bloom-díj kiírására idén hatvanhárom pályázat érkezett, közülük nyolc alkotó – a Borsos Lőrinc művészpáros, Ezer Ákos, Fabricius Anna, Fridvalszki Márk, Gróf Ferenc, Németh Hajnal, Schmied Andi és Szabó Eszter – jutott be a második fordulóba.

A díj alapítói hangsúlyozták: más képzőművészeti elismerésekhez képest a Leopold Bloom-díj célja, hogy ösztönözze a magyar képzőművészek nemzetközi szerepvállalását. A szervezők idén Audrey Illouz francia, Doris Krystof német és Woodrow Kernohan brit szakembereket kérték fel zsűrinek.

A háromtagú vezető testület őszi budapesti műterem-látogatások és személyes találkozók során ismerte meg személyesen az alkotókat és a magyar képzőművészeti életet. A pályázóknak már a jelentkezésnél be kellett mutatniuk egy külföldi galéria befogadó nyilatkozatát; az első helyezett a pénzdíjat a kiállítás megvalósítására használhatja fel.

A díj létrehozói Mary McLoughlin és John Ward, az ír alapítású Maurice Ward szállítmányozási cég tulajdonosai. Az elismerés nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!