Gála

2018.06.25. 12:56

Rost Andreáék megmutatják, mi fán terem az operett

Sokan vallják: az operett nem műfaj, hanem életérzés.

Fotó: Valuska Gábor

Több kifejezetten nagyszabású és szép rendezvénnyel büszkélkedhet már a Visegrádi Együttműködés 2017-2018-as magyar elnöksége, június végén azonban a kulturális programoknak egy igazán testhezálló gyöngyszemére kerül sor. A zenés színpadi műfajok közül van ugyanis egy, melynek széles gesztusaiból, lendületéből és derűjéből, örökzöld dallamaiból és szórakoztatóan elegáns hangulatából az is egyből a boldogabb időkben gyökerező barátságra asszociál, aki egy kukkot sem ért a környező országok nyelveiből.

Ha valamiről elmondhatjuk, hogy soknemzetiségű műfaj, az az operett: ismerünk francia és angol operetteket, de az olaszok, spanyolok és oroszok is kivették a részüket belőle, tény azonban, hogy Közép-Európa különösen gazdag repertoárral büszkélkedhet.

Vágyom egy nő után, Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket, Hej, cigány!, Sylvia belépője – nem is gondolnánk, milyen sok operettsláger vált a kollektív tudattalan fontos részévé, és milyen sokan tudják álmukból felébresztve is idézni ezeket az örökzöldeket.

A június 30-i V4 Operettgálán olyan előadók mutatják meg, miért nevezhető az operett generációk és nemzetek kedvenc műfajának, akiknek csodálatos tehetségen kívül finom stílusérzék is csörgedezik az ereikben, és utánozhatatlanul adnak hangot a műfaj esszenciájának. Ők a kiváló magyar szoprán, Rost Andrea, Katarzyna Kuncio, Richard Samek és Clemens Unterreiner. Ezen az estén ők szólaltatják meg a legnagyobb slágereket Lehár Giudittájától A víg özvegyen, A mosoly országán és a Csárdáskirálynőn át Strauss A cigánybárójáig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretében a Müpában.

Rost Andrea a bécsi Staatsopertől a milánói Scaláig, a New York-i Metropolitantől Japánig mindenütt zajos sikert arat: repertoárja legendás Mozart-alakításoktól a Rigoletto Gildájáig, sőt immár a Pillangókisasszony és a Tosca címszerepéig ível. Az este másik női főszereplője a lengyel mezzoszoprán, Katarzyna Kuncio, aki Schubert dalainak ihletett előadójaként 1997-ben nemzetközi énekversenyt nyert Oszakában, 2004 óta a Deutsche Oper am Rhein társulatának tagja, és Cherubino, Octavian és a meseoperabeli Jancsi alakítójaként a nadrágszerepek igazi specialistája.

Rost Andrea

A férfi előadók sem maradnak el a hölgyek mögött: a fiatal cseh tenor, Richard Samek viszi a bonviván karakterét. Az énekes 2006-ban, Brnóban debütált, azóta a cseh és a szlovák operaközönség mellett az osztrák, a német és a francia publikum is megismerhette. Végül, de nem utolsósorban Clemens Unterreiner baritonnal egészül ki a kiváló gárda, aki 2005 óta a bécsi Staatsoper tagja, és lírai és hősszerepek megformálása mellett énekel oratóriumokban, sőt, dalesteken és operettekben is sorra aratja a sikereket.

Ha mindez nem volna elég, hogy fülönfüggőt és gyöngysort öltsünk vagy nyakkendőt kössünk, arra is készülhetünk, hogy június 30-án egész nap ingyenes programok várják a közönséget

a Müpában. Lesznek gyermekeknek szóló bábelőadások, kézműves foglalkozások, filmvetítések, szabadtéri koncertek, de a visegrádi négyek gasztronómiai kínálatából is kóstolót kapnak majd a látogatók. A két helyszín között pedig ingyenes hajójáratok szállítják majd a nézőket.

További információ a programról a Müpa honlapján található.

Borítókép: Rost Andrea. Fotó: Valuska Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!