Mozart, Schubert és a többiek

2018.03.20. 16:39

A titánium szilárdságával alkotnak időt álló zenét a Müpában

Izgalmas, lélekemelő szezonra készül a Pannon Filharmonikusok zenekar.

Budapest, 2014. március 18. Kovács János karmester vezényli a Pannon Filharmonikusok zenekart a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjének főpróbáján a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2014. március 18-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es Titánium-sorozata a Müpában a bécsi klasszikusoktól Eötvös Péter művein át az érzelemgazdag cselló hangjáig vezeti a közönséget – hívja fel a figyelmet a zenekar sajtóközleménye.

Mint írják, egyrészt ritkaságnak számít, hogy sokszínűségében is ilyen egységes, a komolyzenei alappilléreket felvonultató hangversenyprogram áll össze, másrészt

az együttes a „titánium”, vagyis a tartós, szilárd struktúrában rejlő időtálló művészet koncepciója alapján tervezte meg az évadát,

hogy ezzel is kiemeljék a sorozatot a hazai koncertkínálatból.

Az évad első hangversenyének műsorát három emblematikus zeneszerző, Schönberg, Mozart és Schubert egy-egy híres műve adja Bogányi Tibor vezényletével szeptember 28-án.

A hangverseny szólistái Alexander Zemstov (brácsa) és Benjamin Schmid (hegedű) lesznek.

Novemberben a közönség Bogányi Gergely zongorafutamait hallva a regényes romantikától a drámai monumentalitásig jutva csodálkozhat rá a zene végtelen gazdagságára. Mendelssohn g-moll zongoraversenyének „tündérkertjében” megpihenhet, Bruckner V. szimfóniájának „katedrálisában” pedig erőre kaphat a lélek – fogalmaz a sajtóközlemény.

A Müpa épülete esti kivilágításban.

2019-et köszöntve, januárban a már többször sikert aratott karmester, Gilbert Varga könnyed eleganciával kelti életre a századforduló egyik „fenegyerekének”, Erik Satie-nek és a nagy műgonddal komponáló César Francknak műveit.

A világhírű magyar zeneszerző-dirigenst, Eötvös Pétert 75. születésnapja alkalmából szerzői esttel köszönti a Pannon Filharmonikusok 2019 márciusában.

A mester valamelyik színpadi műve szinte folyamatosan műsoron van a világ valamely pontján. Műveltsége és stílusa egyesítő és ugyanakkor szerteágazó. Ezt sejteti a műsorválasztás is, melyben angol, olasz és latin nyelvű művek követik egymást – a koncertet pedig maga az ünnepelt dirigálja.

Áprilisban Antonín Dvořák művein keresztül válik érzékelhetővé a cselló lelke. Az évadzáró koncerten ez a sokak számára kedves hangszer Marie-Elisabeth Hecker szólista érzékeny tolmácsolásában, Vass András vezényletével szól majd s teszi mindezt a gordonkairodalom egyik legjelentősebb és legismertebb darabjában, a h-moll gordonkaversenyben, és a szerző hősi karaktereket és romantikusan megkapó pillanatokat ötvöző VII. szimfóniájában.

Borítókép: Kovács János karmester vezényli a Pannon Filharmonikusok zenekart a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjének főpróbáján a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2014. március 18-án. MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!