Jubileum

2018.08.14. 15:21

Vándorkiállítás nyílt a magyar katonai ejtőernyőzés száz évéről

A tárlat „Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája” – 100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés címmel nyílt meg kedden a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként.

Szolnok, 2018. augusztus 14. Sáfár Albert, a Magyar Honvédség Összhaderõnemi Parancsnokság Légierõ Haderõnem fõnöke beszédet mond a magyar katonai ejtõernyõzés százéves történetét bemutató vándorkiállítás megnyitóján a RepTár Szolnoki Repülõmúzeumban 2018. augusztus 14-én. MTI Fotó: Mészáros János

A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával valósult meg.

Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke a kiállítás ünnepélyes megnyitóján felidézte: az első világháborúban az ejtőernyő még csak mentőeszköz volt, azonban hamarosan túllépett ezen a szerepen. Mint hozzátette: a kiállítás az idén százéves magyar katonai ejtőernyőzés és az ehhez kapcsolódó szakmai kultúrák – mélységi felderítés, különleges műveletek – történeti előzményeit foglalja össze, illetve jelenébe enged betekintést.

A vándorkiállítás címe – „Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája” – a második világháborús ejtőernyős induló első sora, kifejezi azt a gondolkodást, ahogy a mindenkori ejtőernyős katona magára tekintett és ahogyan a katonai és civil társadalom tekint „az égből érkező harcosokra” mind a mai napig – fogalmazott a dandártábornok.

Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke a megnyitón elmondta, hogy idén a magyar szövetség tölti be a 11 tagországot és mintegy 50 ezer veterán ejtőernyőst számláló Európai Ejtőernyős Unió elnökségét. Emlékeztetett arra is, hogy Szolnokon rendezik meg augusztus 9. és 20. között a 42. katonai ejtőernyős világbajnokságot csaknem negyven ország válogatott csapata részvételével. A házigazda az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a kiállításon hat nagyméretű tablón mutatják be – elsősorban a civil közönség számára röviden összefoglalva – az elmúlt száz év eseményeit, külön kitekintéssel Bertalan Árpádra, a csapatnem megteremtőjére, az első ejtőernyős alakulat megszervezőjére. A tablókat a témához kapcsolódó válogatott tárgyi anyag és hat egész alakos bábu – a Szent László-hadosztály egy katonája, egy mélységi felderítő 1951 M kezeslábasban, egy ejtőernyős 1965 M gyakorlóöltözetben, egy ejtőernyős 1987 M gyakorlóöltözetben, egy felderítő 1993 M gyakorlóöltözetben és egy KRDD-operátor – egészíti ki, megelevenítve az egyes korszakok ejtőernyős katonáit.

A vándorkiállítás ősszel Szolnok után Szegeden, Kecskeméten, Győrben és Pápán is megtekinthető lesz.

Borítókép: Sáfár Albert, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke beszédet mond a magyar katonai ejtőernyőzés százéves történetét bemutató vándorkiállítás megnyitóján a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban 2018. augusztus 14-én

MTI Fotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!