Sakk

2017.09.06. 17:05

Lékó újra a válogatott tagja lesz

Lékó Péter egyéves kihagyás után újra ott lesz a magyar férfi sakkválogatottban az október 27-én kezdődő, krétai csapat Európa-bajnokságon.

Balogh Csaba, az idén debütáló férfi szövetségi kapitány a Magyar Sakkszövetség szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: „ahhoz, hogy igazán jó eredményt érjünk el, szükség van Lékó húszéves tapasztalatára”. A csapatot még Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Erdős Viktor alkotja. Balogh Csaba szerint a reális cél az első tízbe kerülés, de szeretné, ha sikerülne az első hatba jutniuk.

„Erős csapatunk van, de a végső helyezés apróságokon múlik majd” – fogalmazott a játékosként olimpiai ezüstérmes Balogh.

Papp Gábor kapitány közölte, a női válogatott a Hoang Thanh Trang, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Anita, Gara Tícia, Papp Petra összeállításban szerepel az Eb-n. A szakvezető az első hatba várja az együttest, a „titkos cél” egy dobogós helyezés.

„Biztató jel, hogy az egyéni Európa-bajnokságon mindenki jól játszott, sőt két játékosunk, Hoang Thanh Trang és Gara Anita is bejutott a kieséses világbajnokság hatvannégyes mezőnyébe” – jegyezte meg Papp, aki szerint a nőknél nagyobb a szakadék a nagyon erős, valamint a többi válogatott között, és úgy érzi, hogy az orosz, grúz, ukrán hármast nehéz megverni, illetve a dobogóról letaszítani.

Az Eb-felkészülést jól szolgálhatja a tíz ország férfi és női válogatottjának részvételével szeptember 16. és 25. között Balatonszárszón sorra kerülő Mitropa Kupa, amely tíz év után tér vissza Magyarországra. A körmérkőzéses verseny további állandó résztvevői Ausztria, Csehország, Franciaország, Horvátország, Németország, Olaszország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia.

Seszták Tamás elnök bejelentette azt is, hogy a sportág népszerűsítése céljából a szövetség idén először megrendezi a Magyar Sakk Napját, az ingyenesen látogatható eseményre szombaton 10 órától a József Attila Színházban, utcabál keretében kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!