Mennyi az annyi?

2018.02.23. 08:43

Szép jutalom illeti olimpiai aranyérmeseinket

Egyenként 28 millió forint jutalomban részesülnek a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat tagjai, akik hazánk első téli olimpiai aranyérmét nyerték az 5000 méteres férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó csütörtöki döntőjében, Pjongcsangban.

Kangnung, 2018. február 22. Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (b-j), a gyõztes magyar válogatott tagjai a phjongcshangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének eredményhirdetésén a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én. Ez Magyarország történetének elsõ téli olimpiai elsõsége, és 1980 óta az elsõ dobogós helyezése. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A hatályos jutalmazási rendszer négy kategóriát különböztet meg, ennek megfelelően differenciál; ezek az egyéni, a páros versenyszámok, az egyéni sportágak három–nyolc fős csapatversenyszámai és az egyéni sportágak csapatversenyszámai (kilenc főtől), valamint a csapatsportágak. Így a besorolásnak megfelelően az olimpiai aranyéremért 35, 31,5, 28 vagy 24,5 millió forint kerülhet a sikeres sportolók bankszámlájára – írja a Világgazdaság.

A csütörtöki finálé előtt hazánknak két ezüst- és négy bronzérme volt a téli olimpiák 1924 óta íródó történetében, a versenyszám tétje elsősorban az volt, hogy lesz-e 38 év után újra magyar dobogós helyezés a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros 1980-ban, Lake Placidban elért ezüstérme után. A magyar váltó azonban minden várakozást felülmúlva megnyerte a Kína, Kanada és a hazai pályán korcsolyázó Dél-Korea legjobbjait felvonultató futamot.

A rövid pályás gyorskorcsolya, az úgynevezett short track szakág emellett Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia és Heidum Bernadett jóvoltából egy negyedik helyet is szállított a 3000 méteres női váltóval, továbbá Liu Shaolin Sándor egyéniben 500 és 1500 méteren is ötödik lett, Jászapáti Petra pedig szintén 1500-on hatodik.

Az eredményes szereplés anyagi feltételei

Az eredményes szereplés összefüggésben állhat azzal, hogy egyre nagyobb összegekből gazdálkodhat éves szinten a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetsége (MOKSZ).

A 2016–2026-os sportági stratégiából kiderül, hogy míg korábban 200 és 600 millió forint között mozgott a büdzsé, addig tavaly már a 2,68, idén pedig a 2,98 milliárd forintot is elérte, jövőre pedig 3,21 milliárdra rúg majd.

Fent: Knoch Viktor (j8), Burján Csaba (j7), Liu Shaolin Sándor (j5) és Liu Shaoang (j4) olimpiai bajnokok az eredményhirdetés után. Fent középen Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter (j9) és Bánhidi Ákos sportágvezetõ (j3). Elöl a női váltó tagjai: Jászapáti Petra (j1), Bácskai Sára Luca (j2), KeszlerAndrea (j4) és Kónya Zsófia (b3), valamint Csang Csing vezetőedző (b2)
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ebből a summából részesülnek a hagyományos, nagypályás gyorskorcsolyázók, a mű- és szinkronkorcsolyázók, valamint a jégtáncosok is. A pjongcsangi szereplés után jó eséllyel kevesebben vonják kétségbe a 43 milliárd forintból épülő Nemzeti Korcsolya Központ létjogosultságát is, amely az Istvánmezőn, a Budapesti Olimpiai Központ területén épül fel 2022-ig a Millenáris és a Kisstadion elbontásával.

Maga a felszerelés sem olcsó mulatság, a téli olimpián részt vevő tízfős, így teljes létszámú short track válogatott tagjai átlagosan 506 ezer forintos cipőben léptek jégre, amelyhez csak külön a penge további 125 ezer forintba kerül. Emellett a ruha 253 ezer forintot kóstál, a sisak 50, a szemüveg 12, a kesztyű pedig 10 ezer forintot – derül ki a Világgazdaság cikkéből. A versenyszettet a MOKSZ biztosította a versenyzőknek.

Borítóképünkön Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (b-j) az eredményhirdetésen.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!