Eb-selejtező

2018.08.17. 14:49

A játékvezetők megbüntetését kéri a magyar röpiszövetség

A Magyar Röplabda Szövetségnek (MRSZ) óvásra nincs lehetősége, ám az európai konföderációnak írt hivatalos levélében azt kérte, büntessék meg a szerdai Magyarország-Macedónia férfi Európa-bajnoki selejtezőn sorsdöntő pillanatban hibázó játékvezetőket és a kirívó sportszerűtlenséget elkövető ellenfelet.

Az MRSZ vezetősége a szövetség honlapján nyilvánossá tett közleményében emlékeztetett, hogy a találkozó ötödik játszmájában 12-12-nél Pádár Krisztián pontos ütésekor a macedón feladó meghúzta alulról a hálót, hogy a bírókat megtévessze. A fair play szabályait teljesen figyelmen kívül hagyó játékos számítása bejött, mivel a játékvezetők a magyar csapat ellen fújtak hálóérintés miatt, így a macedónok jutottak 13-12-es vezetéshez, és végül 16-14-re megnyerték a meccset eldöntő szettet.

„Nyilvánvaló, hogy a játékvezető is ember és tévedhet, de ez egy ritkán látható óriási hiba volt. Persze, legalább ennyire volt felháborító a macedón feladó, Despotovski viselkedése ennél az esetnél”

- áll a közleményben.

„Ha a játékvezetők észreveszik a történteket, akkor a szabályok szerint

a magyar csapat 14-12-ről, tehát meccslabdáról folytathatta volna a játékot,

hisz Pádár pontja mellett Despotovski szabálytalanságáért piros lap járt volna, és ezzel újabb pont a magyar csapat javára” – írták.

A szövetség állásfoglalásában leszögezi, hogy óvásra, így az eredmény megváltoztatására nincsen mód a szabályok szerint.

„A rendkívül sportszerűtlen eset miatt a Magyar Röplabda Szövetség hivatalos levélben fordul az Európai Röplabda Konföderációhoz, melyben mind a macedónok, mind a játékvezetők precedens értékű büntetését kérjük, és vizsgálat lefolytatását javasoljuk.

A Fair Play elveinek ilyen mértékű megsértése véleményünk szerint eredményezhetné a macedónok kizárását a sorozatból,

hiszen senki sem volt közöttük, aki az eset után feltette volna a kezét, hogy téves a döntés, tehát ez a csapat, és nem csupán a játékos felelőssége” – fogalmazott az MRSZ.

A hat mérkőzésből álló selejtezősorozat első fordulóját rendezték szerdán. A magyar férfi röplabda-válogatott célja az Eb-szereplés, melyre legutóbb 2001-ben volt példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!