Birkózó-vb

2018.10.26. 14:09

Lőrincz és Krasznai is győzelemmel kezdett

Előbb Lőrincz Viktor (87 kg), majd Krasznai Máté (67 kg) gondoskodott arról, hogy jobb legyen a magyar szurkolók hangulata a budapesti birkózó-világbajnokság pénteki, kötöttfogású versenynapján, mivel mindketten bejutottak a nyolcaddöntőbe – Váncza István viszont sajnos gyors vereséget szenvedett a vigaszágon.

Budapest, 2018. október 26. Lõrincz Viktor (pirosban) és az amerikai Patrick Martinez a férfi kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport selejtezõjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 26-án. A magyar versenyzõ továbbjutott a nyolcaddöntõbe. MTI/Czagány Balázs

A kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik Lőrincz nagyon nehéz ágat kapott a pénteki sorsoláson, így a selejtezőnek vélhetőleg úgy vágott neki, hogy a lehető legkisebb erőbedobással verje az amerikai Patrick Martinezt.

A tavalyi Európa-bajnok magyar az első menetben minden fontos kérdést el is döntött. Másfél perc aktív birkózása elég volt riválisa intéséhez (1-0), lentről pedig kétszer is gyönyörűen pörgetett (5-0). A folytatásban Lőrincz már csak őrizte előnyét és belefért számára, hogy a második menetben megintsék (5-1), lent könnyedén védekezte ki riválisa próbálkozásait, majd „lepörgette az órát”, kiintett az érte szorító lelkes közönségnek, és eltűnt a melegítőterembe vezető kijáraton.

Krasznai Máté (pirosban) és a kínai Csi-je Tien a férfi kötöttfogású 67 kilogrammos súlycsoport selejtezőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 26-án. MTI/Illyés Tibor

Két meccsel később a Ferencváros 67 kilós sportolója, Krasznai Máté követte Lőrinczet a C szőnyegen, s hazai szempontból ijesztően kezdődött a kínai Tien hszi-je elleni összecsapás.

A kezdés után az ázsiai érzett rá hamarabb a ritmusra, s másfél perc után intették Krasznait (0-1), akit lentről kiemelt és nagy ívben eldobott (0-5) ellenfele. Így gyorsan hatalmas hátrányban találta magát a 25 éves magyar, ám nem esett szét, s a harmadik percben egy villámgyors válldobással 5-4-re feljött. A szünet után Krasznai sokkal koncentráltabban kezdett, mint az első három percben, s ennek meg is lett az eredménye, mert a kínai indítását gyönyörűen megkontrázva mögé került és fordított (6-5). Innentől a kínainak már nem maradt esélye, mert a hazai sportoló kiválóan védte próbálkozásait és bejutott a nyolcaddöntőbe.

Váncza István a férfi kötöttfogású 63 kilogrammos súlycsoport vigaszági mérkőzése után a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 26-án. MTI/Illyés Tibor

Az FTC idei junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, Váncza István csütörtökön remekül birkózott, előbb a marokkói Fuad Fajarit tussal, majd a románok idei Európa-bajnokát, Mihai Mihutot 10-4-es pontozással verte. A negyeddöntőben aztán technikai tussal kapott ki az orosz Sztyepan Marjanyantól, aki viszont a pénteki vigaszágra segítette őt.

Mivel Váncza a negyeddöntőben kapott ki, a vigaszágon így elég lett volna egyetlen meccset nyernie a bronzcsatához, ám erre esélye sem volt a török Rahman Bilici ellen.

A meccs első érdemleges megmozdulása a magyar nevéhez fűződött, válldobási kísérlete azonban nem volt jó, egy perc után viszont ő védte le szépen a török hasonló indítását. Aztán még másfél perc sem telt el, amikor a hazai birkózót intették (0-1) és leküldték, onnan pedig a török rendkívül hatékonynak bizonyult. Bilici fejlefogásból pörgetett, dobott és ismét pörgetett és kevesebb mint két perc alatt 9-0-ás technikai tussal győzött.

Borítókép: Lőrincz Viktor (pirosban) és az amerikai Patrick Martinez a férfi kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport selejtezőjében

a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 26-án.

Forrás: MTI/Czagány Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!