évfordulós megemlékezés

2019.05.24. 19:00

Szilvásy Miklós olimpiai bajnok birkózóra emlékeztek

Az ötven éve elhunyt Szilvásy Miklós olimpiai bajnok birkózóra emlékeztek pénteken az Új köztemetőben.

Az olimpiai arany- és ezüstérmes, világbajnoki második Szilvásy sírjánál tartott megemlékezésen részt vettek egykori klubjai – a BVSC, a Ferencváros és az UTE -, a család, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) és a Magyar Olimpiai Akadémia képviselői is.

A szövetség tájékoztatása szerint Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke méltatta a Márianosztrán született kiváló versenyző életútját. Felidézte a többi között, hogy a pályafutását a bal lábába fúródott eltévedt pisztolygolyó sem tudta megtörni. Elmesélte, hogy évekig tartó fordulatos párharcot vívott svéd riválisával, Gösta Anderssonnal: az 1948-as londoni olimpiai döntőben a kötöttfogás váltósúlyában még a skandináv győzött, de a magyar birkózó az 1952-es helsinki fináléban visszavágott, és megszerezte a magyar sport ötvenedik olimpiai aranyérmét.

Szilvásy a visszavonulása után edzőként és rendőrtisztként dolgozott, míg a gyógyíthatatlan betegség 1969. május 24-én, mindössze 43 évesen elragadta.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!