évforduló

2020.03.03. 11:00

150 éve született a magyar sakkozás egyik legnagyobb alakja

Maróczy Géza nemzetközi sakknagymester 1870. március 3-án látta meg a napvilágot.

A magyar sakkozás múltjának legsikeresebb nagymestere Szegeden jött világra. Tehetsége már korán megmutatkozott, Jakobi Sámuel mester keze alatt vált rendkívül jó játékossá. Huszonöt évesen elérkezettnek látta az időt, hogy nagyobb versenyeken is részt vegyen.

Első fellépése 1895-ben az angliai Hastingsben igen jól sikerült, első helyen végzett, és elnyerte a nemzetközi nagymester címet.

Egy év múlva Nürnbergben már a mesterek között is kiválóan szerepelt, második lett a világbajnok Emanuel Lasker mögött.

Legnagyobb sikereit 1902 és 1908 között érte el,

hét éven belül tizenhárom jelentős versenyen indult, és ötször nyert: Münchenben, Monte-Carlóban, Ostendében, Barmenben és Bécsben. Ebben az időszakban méltán tartották a világ legeredményesebb sakkozójának.

Szerkesztője volt A Sakk és billiárdnak (1902-1903), főmunkatársa a Magyar Sakk Lapnak (1905-1909). A műegyetemet Zürichben végezte el, majd a káposztásmegyeri vízművek építkezésének előkészítésében vett részt. 1903-tól 1919-ig ábrázoló geometria-matematika szakos tanárként dolgozott. A Tanácsköztársaság alatt az állami színházak intendánsa volt.

1920-ban kivándorolt Hollandiába, majd az Egyesült Államokban tett körutat. 1927-ben tért haza, a Pesti Hírlap sakkrovatvezetője, a Magyar Sakkszövetség kapitánya lett.

Négy sakkolimpián vett részt. Szövetségi kapitánya volt az 1927-es londoni sakkolimpián aranyérmet, az 1930-as sakkolimpián ezüstérmet nyert magyar együttesnek. A csapat első táblásaként szerepelt az 1933-as olimpián 3-5. helyet elért, illetve az 1936-os berlini nem hivatalos olimpián veretlenül győztes magyar együttesben.

Több szakkönyvet is írt magyarul és németül: A kezdő sakkozó vezérkönyve; A haladó sakkozó vezérkönyve; Így kezdtem; Maróczy tanít.

Bár világbajnoki címet nem szerzett, élete végéig szaktekintélyként tisztelték.

1951. május 29-én, 81 éves korában hunyt el Budapesten. Emlékét szülővárosában, Szegeden a Maróczy Géza Központi Sakkiskola, a Maróczy Géza Sakk SE és a magyar szövetség által a Török utcában 1991-ben felavatott emléktábla, valamint a Tisza-parti Általános Iskola előtt 2004-ben róla elnevezett tér őrzi. Olimpiai eredményeinek emlékét a világon egyedülálló sakkolimpiai emlékmű (Pauer Gyula, 2000) őrzi Pakson. Az ő tiszteletére hozták létre az évente átadott Maróczy Géza-díjat.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!