Kapitányok a zsűriben

2020.06.20. 09:00

Legendás szakemberek állították össze a Kézisek kézise listáját

Igyekeztünk a lehető legobjektívebben összeállítani a Kézisek kézise zsűrijét, minden idők legjobb magyar női kézilabdázóját a sportágon belül maguk közül választhatták ki azok a magyar edzők, akik valaha – vagy éppen jelenleg – szövetségi kapitányként vezették, vezetik a női válogatottat.

Liszkay Gábor Levente

Fotós: Szucs Csaba

A Nagy örömünkre szinte mindenki vállalta, hogy összeállítja a maga tízes listáját. A legjobb tíz közé egytől egyig világklasszisok kerültek be, és azt sem állíthatjuk, hogy ne képviseltetné magát valamennyi dicsőséges korszaknak legalább egy játékosa a Kézisek kézisei között, azaz a Hall of Fame-ben, mintha csak összedolgozva, patikamérlegen állították volna össze a szakemberek a listát, noha természetesen egymástól függetlenül alkottak véleményt.

Nézzük tehát a zsűrit ábécérendben, számos emblematikus szakemberrel, valamint néhány, esetleg a fiatalabbak által kevésbé ismert taggal!

Barabás Zsolt

1986–87-ben vezette a nemzeti együttest, előtte az utánpótlás-válogatottaknál dolgozott. Az 1986-os vb-n a 8., az 1987-es B csoportos vb-n a 3. helyen zárt a csapattal.

Csík János

Két időszakban kapitánykodott (1980–85, majd 1997), 1982-ben vb-ezüstérmet nyert a csapattal hazai pályán, ám a bojkott miatt hiába vívta ki a jogot a Los Angeles-i szereplésre, éremesélyesként lemaradt a válogatott az olimpiáról. 1997-ben a 9. helyet hozó vb-n vezette újra a csapatot. A Vasassal magyar csúcsot jelentő tízszeres (!) bajnok.

Danyi Gábor

A pécsi szakember dolgozott a magyar utánpótlás-válogatottaknál, majd Győrött másodedzőként volt számos nagy siker, bajnoki cím és BL-győzelem részese. 2018 nyarán megkapta a vezetőedzői posztot az ETO-nál, első szezonjának mérlege: BL-elsőség, bajnoki cím, Magyar Kupa-arany.

Elek Gábor

A Ferencváros szakvezetője harmadik társ-szövetségikapitányi időszakát kezdi meg a válogatottnál, hiszen 2016-ban Ambros Martinnal, idén év elején pedig Danyi Gáborral már betöltötte a posztot. Édesapja, Elek Gyula, az FTC korábbi legendás edzője, édesanyja, Rothermel Anna az 1965-ös világbajnok magyar válogatott kapusa. Elek Gábor az FTC-vel eddig két KEK-et, valamint egy-egy magyar bajnokságot és Magyar Kupát nyert 2008 óta.

Hajdu János

2008-ban, majd 2013-ban volt a női együttes szövetségi kapitánya, első alkalommal a pekingi ötkarikás játékokon a 4. helyen zárt, 2013-ban a súlyos beteg Karl Erik Böhn helyére lépett be a szerbiai világbajnokság előtt, és lett a csapat 8.; igaz, a későbbi győztes braziloktól csak kétszeri hosszabbításban kapott ki. Utánpótlás szinten is eredményes: a többi között ő rakta le a 2018-ban junior vb-t nyerő csapat alapjait.

Imre Vilmos

A dunaújvárosi utánpótlásban edzősködött, majd a Dunaferr női csapatának vezetőedzőjeként tagja volt a pekingi olimpián Hajdu János szakmai stábjának. Az ötkarikás játékok után nevezték ki szövetségi kapitánynak, vezetésével az együttes a 8. helyen zárt a 2008-as Eb-n.

Id. Kiss Szilárd

2000-ben a BL-címvédő Dunaferr mesterének kérték fel, az együttessel 2001-ben, 2003-ban és 2004-ben magyar bajnok, 2003-ban EHF-kupa döntős. A 2004-es hazai Európa-bajnokságon vezette a női válogatottat – egyenesen a dobogóra, a bronzéremig.

Laurencz László

Már rutinos edzőként, 1990 után teljesedett ki: a C csoportban tanyázó magyar válogatottat vette át szövetségi kapitányként, és hatását tekintve kivételes csapat épült, amely üstökösszerűen tört fel: a C, majd a B csoportos világbajnokság megnyerését vb-7. és Európa-bajnoki 4. hely, világbajnoki ezüstérem és olimpiai bronzérem követte. Csapata és az 1995-ös hazai világbajnokság révén Magyarországon új fejlődési pályára állította a sportágat és annak elismertségét.

Laurencz László új fejlődési pályára állította a sportágat
Fotó: Mirkó István

Mátéfi Eszter

Erdélyből áttelepülve lett magyar válogatott, klubszinten és a nemzeti csapattal is eredményes volt. Trénerként Dunaújvárosban, majd a válogatott másodedzőjeként is dolgozott, 2009-ben nevezték ki szövetségi kapitánynak, a kínai világbajnokságon (9. hely), majd a dániai Eb-n (10. hely) vezette a nemzeti együttest.

Mocsai Lajos

A női szakágban a Vasassal 1982-ben BEK-et, magyar bajnokságot nyert, majd a férfiaknál tett hosszabb kitérőt követően 1998–2004 között vezette a női nemzeti együttest. Eredménysora egyedülálló: Eb-arany- és -bronzérem, vb-ezüstérem, olimpiai ezüstérem.

Németh András

Az FTC-ben legendás együttest épített, a zöld-fehérekkel hétszeres magyar bajnok, BL- és KEK-döntős, EHF-kupa győztes. Három időszakban is vezette a női válogatottat, 1998-ban, majd 2005–2007 között, végül 2014–15-ben, 2005-ben vb-bronzérmes volt. A Hypóval szintén BL-döntőt játszott, KEK-et nyert.

Szabó István

Ahogy a sportágban mindenki ismeri: Patyi. Edzőként a Spartacus női együttesével kétszer magyar bajnokságot, 1981-ben KEK-et nyert. 1988–89-ben töltötte be a szövetségi kapitányi posztot; igaz, balszerencsés korszakban, problémáktól sújtva csapatával a B-világbajnokság 13. helyén végzett, ami a C csoportba való kiesést jelentette.

Zsiga Gyula

1998-ban Németh Andrással „társbérletben” volt szövetségi kapitány, később, 2005-ben a vb-bronzérmes magyar együttes másodedzője. Edzőként alighanem a dunaújvárosi időszakra a legbüszkébb, amikor 1997–99 között szinte kizárólag magyar játékosokból álló csapatával két szezon alatt két magyar bajnokságot nyert, valamint elhódította a Bajnokok Ligáját, az EHF-kupát és az európai Szuperkupát.

Mindezek után következhet az eredményhirdetés – rajt hétfőn, a 4–10. helyezettekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!