Ország-világ

2020.07.23. 18:26

Magyarellenes rigmusokkal ünnepelte a kupagyőzelmet a bukaresti FCSB (videó)

Az FCSB játékosai szurkolóikkal együtt magyarellenes rigmusokkal ünnepelték a Sepsi OSK elleni győzelmet a labdarúgó Román Kupa döntőjében, ezért a háromszéki klub azt kérte az illetékes hatóságoktól, hogy „hozzák meg a megfelelő büntető intézkedéseket”.

A Magyar Nemzet az erdelysport.ro portrál beszámolójára hivatkozva azt írja, a koronavírus-járvány miatt a szurkolók nem léphettek be a döntőnek otthont adó ploiesti stadionba, ám a hazatérő bukaresti játékosokat a Berceni-ben található edzőközpont bejáratánál várták a szurkolóik. Akik az „ünneplés” során nem feledkeztek meg a magyarokról sem.

„Románia a mi hazánk, pisilünk a ti Magyarországotokra” – skandálták többek között. A gsp.ro által készített videófelvételek tanúsága szerint a férfi nemi szervet is kapcsolatba hozták a magyarsággal, amelyet szitokszóval, a bozgorral illettek, ez hazátlant jelent. A rigmusokat a szurkolók vezére, George Mustata diktálta, aki nemrég szabadult hatévnyi börtönbüntetéséből. A férfit többrendbeli erőszak, gyilkossági kísérlet és védelmi pénzek kierőszakolása miatt ítélték el. Az esetről készült videófelvételen az is látszik, hogy a bukaresti csapat játékosait sem zavarták az uszító megnyilvánulások – írja az erdelysport.ro.

A Sepsi OSK a történtek után közleményt adott ki:

„A Sepsi OSK vezetősége mélységes csalódással vette tudomásul, hogy továbbra sem szűnnek a csapatunkat célzó idegengyűlölő, xenofób szurkolói megnyilvánulások. Lapértesülések szerint a Román Kupa döntőjét követően a győztes FCSB szurkolói magyarellenes rigmusokkal ünnepelték a Sepsi OSK elleni sikert, de az esetről készült videófelvételen az is látszik, hogy a bukaresti csapat játékosait sem zavarták az uszító megnyilvánulások. A Sepsi OSK elítéli a szélsőséges megnyilvánulások jelenlétét a sport világában és arra kéri az illetékes hatóságokat, hogy hozzák meg a megfelelő büntető intézkedéseket. A FCSB klubtól pedig elvárjuk, hogy nyilvánosan is határolódjon el az esettől. A Sepsi OSK reményét fejezi ki, hogy a jövőben a klubok olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek toleranciára és a különböző közösségek tiszteletben tartására ösztönzik a szurkolókat” – áll a Sepsi OSK közleményében.

A Sepsi-szurkolók közül ötszázan a sepsiszentgyörgyi stadionban kivetítők előtt nézték végig a találkozót, s ugyan a vereség miatt csalódottak, a döntőbe jutást is szép eredménynek tekintik.

A romániai Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat csütörtökön közölte, hogy feljelentést tesz az ügyben a román diszkriminációellenes tanácsnál, a Román és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!