Magyar Parasport Napja

2021.02.22. 11:20

Kásler: elszántsággal és szorgalommal minden nehézség leküzdhető (videó)

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a kormány nevében köszöntötte hétfőn a parasportolókat a Magyar Parasport Napja (MPN) alkalmából.

A kormány Facebook-oldalára feltöltött kisfilmben Kásler Miklós emlékeztetett: az Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag határozott arról, hogy minden évben február 22-e a Magyar Parasport Napja, amelyre idén így már negyedszer kerülhet sor.

„Külön szeretném megköszönni mozgásukban korlátozott sportoló honfitársainknak, hogy a fizikai nehézségek ellenére elhivatottan mutatnak példát a társadalom minden tagja számára, és bizonyítják, hogy megfelelő elszántsággal és szorgalommal minden nehézség leküzdhető és teljes életet lehet élni”

– fogalmazott a miniszter.

Szabó Tünde azt mondta, az MPN nagyon fontos, „hiszen a társadalmi felzárkóztatás integrációját képviseljük azzal, hogy a fogyatékkal élőket még közelebb hozzuk az épekhez”. Az államtitkár úgy véli: ma már elmondható, hogy a sportban dolgozók az ép sportolók mellett a fogyatékkal élőkkel is ugyanúgy foglalkoznak.

„Nagyon büszkék vagyunk a parasportolókra, hiszen ők azok, akik nap mint nap bizonyítják, hogy lehetetlen nem létezik”

– jelentette ki Szabó Tünde.

Az idei MPN egyik nagykövete – Póta Georgina kétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező mellett – Szvitacs Alexa Eb-győztes para-asztaliteniszező, aki korábban az épek között versenyzett.

„Úgy gondolom, hogy hitelesen tudok közvetíteni a két sportvilág között. Számomra nagyon fontos az érzékenyítés, úgy gondolom, hogy nagyon sok helyre el kell juttatnunk a parasport üzenetét:

fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni”

– fogalmazott a játékos, aki a nap folyamán több iskolába is ellátogat, hogy népszerűsítse ezt a gondolatot és online tanórákon is részt vesz.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke azt mondta, hogy ezen a napon a magyar parasport történelmét és jelenét is ünnepeljük.

„Azt mutatjuk meg, hogy mindenki győztessé válhat. Magyarország kormányával együttműködve igyekszünk megteremteni a lehetőséget minden fogyatékos embernek arra, hogy a sportot válassza önkifejezése eszközéül, és ezzel büszkévé tegye a teljes magyar nemzetet” – fejtette ki.

A Magyar Parasport Napjának dátumválasztása szimbolikus, hiszen 1970. február 22-én alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, amely sokáig az az egyesület volt, amelyben a fogyatékkal élők szervezett keretek között sportolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!