hihetetlen

2021.02.27. 16:16

Kémbotrány: 18 millióért adták el Hosszú Katinka edzéstervét

Egy magyar edző pénzzé tette a háromszoros olimpiai bajnok legféltettebb szellemi termékét.

Glasgow, 2019. december 4. A gyõztes Hosszú Katinka a célban a 400 méteres vegyesúszás döntõje után a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Blikk információja szerint valaki nyereségvágyból komoly kárt okozott Hosszú Katinkának. A lap arról írt, hogy egy meg nem nevezett, magyar edző Németországban ötven ezer euróért (mintegy 18 millió forintért) eladta a háromszoros olimpiai bajnok részletesen kidolgozott edzéstervét, amelynek köszönhetően Hosszú 200 és 400 vegyesen hosszú évek óta a világ előtt jár. A kémbotrány az úszóklasszis esélyeire is hatással lehet a tokiói olimpián – írja a Blikk alapján a Magyar Nemzet.

Sokaknak fájhatott a foga Hosszú Katinka edzéstervére, a titkos módszerre, amelynek köszönhetően a 2013-as világbajnokság óta verhetetlen 200 és 400 vegyesen. A háromszoros olimpiai bajnok korábbi férjével és edzőjével, Shane Tusuppal közösen ért fel a csúcsra, ám a 2019-es világbajnokságon már nélküle győzött zsinórban negyedszer a két vegyes számban.

Felbecsülhetetlen értéke van Hosszú Katinka edzéstervének, amelyet a Blikk cikke szerint egy meg nem nevezett, de itthon és külföldön egyaránt ismert magyar tréner 18 millió forintért adott el Németországban. Azt nem tudni, hogyan jutott az illető a dokumentumokhoz, ám az egyértelmű, hogy jelentős szakmai kárt okozott Hosszúnak.

Egy ilyen klasszis edzéstervének kiszivárogtatása olyan, mintha valaki közzétenné egy népszerű ital vagy étel pontos receptjét és hozzávalóit, így azt bárki lemásolhatná. Úszásban ez nyilvánvalóan nem olyan egyszerű, tehetség, kitartás és rengeteg munka is kell ahhoz, hogy valaki képes legyen Hosszú Katinka után csinálni, de ha megfelelő kezekbe, képzett úszóhoz és stábjához kerül a módszer, ők biztosan tudnak hasznosítani, átvenni elemeket belőle. Ez pedig akár a tokiói olimpián is visszaüthet Hosszúnak.

A Blikk megkereste az ügyben az úszó menedzsmentjét, a klasszis azonban nem kívánta kommentálni az értesülést, az viszont kiderült, hogy nem tervez jogi lépéseket tenni, pedig ha igazak a vádak, több tízmillió forintos kártérítést is követelhetne.

Hosszú Katinka kapcsolata a 2017-es budapesti világbajnokság után romlott meg korábbi férjével, Shane Tusuppal, és 2018 májusában jelentették be, hogy megszüntették a szakmai együttműködésüket is. Két hónappal később mutatta be új edzőjét az úszónő, Petrov Árpádot, aki Svájcból tért haza Hosszú hívására.

Ugyan a 2019-es vb-t együtt csinálták végig, de utána az úszó kirúgta az edzőjét.

Árpádról az együtt töltött idő alatt derült ki a számomra, hogy nem tud felnőni a feladathoz. Több figyelmet vártam tőle szakmailag és emberileg is, ezért nincs visszaút. Az olimpiai felkészülés hajrájában nem vállalhatom fel még egyszer azt a terhet, hogy valakit a hátamon vigyek – írta akkor közleményében Hosszú Katinka, aki azóta saját maga irányítja a felkészülését a stábja segítségével, amelyhez tavaly januárban csatlakozott hivatalosan a nemzetközileg elismert úszóedző, Nagy József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!