ferencváros

2021.09.24. 17:30

Interaktív kiállítás nyílt Albert Flórián emlékére a Groupama Arénában

A színvonalas és látványos kiállítás ünnepélyes pénteki megnyitóján megjelent a legendás játékos fia, ifjabb Albert Flórián, valamint unokája, Albert Flórián Patrik.

Albert Flórián születésének 80. évfordulóján az Albert Alapítvány és a Ferencvárosi Torna Club szervezésében interaktív elemekkel bővített kiállítás nyílt a Groupama Arénában.

Az FTC és a magyar labdarúgás egyetlen aranylabdás futballistája, a tíz évvel ezelőtt, október 31-én elhunyt Albert Flórián szeptember 15-én ünnepelte volna 80. születésnapját. A színvonalas és látványos kiállítás ünnepélyes pénteki megnyitóján megjelent a legendás játékos fia, ifjabb Albert Flórián, valamint unokája, Albert Flórián Patrik.

Ott voltak továbbá a ferencvárosi klub vezetői, valamint számos kiválósága a rég-, illetve a közelmúltból, míg az első csapat jelenlegi vezetőedzőjének, Peter Stögernek a vezetésével a szakmai stáb és a felnőtt keret néhány tagja, valamint Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya is.

Albert Magdolna, a labdarúgó lánya az Albert Alapítvány és a család nevében kifejtette: a kiállítás az Albert 80 nevet viseli ugyan, de igazából csak életének hetven évéről szólhat, hiszen már tíz éve búcsút kellett venni tőle. Hozzátette: a kiállítás alapjául szolgáló tárgyakat közel tíz éve már bemutatták Szegeden, majd azt követően további 28 helyen, s nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is.

„Két és fél éve arra gondoltunk, hogy a kornak megfelelően modernizáljuk a kiállítást, látványos elemekkel bővítjük, de csak egyszer, két évvel ezelőtt Békéscsabán volt lehetőségünk bemutatni, mert közbeszólt a koronavírus-járvány. És hiába volt több meghívásunk, nem volt lehetőségünk azokat elfogadni, máshová elmenni. Azóta viszont még többek lettünk, a modern kornak megfelelően, a fiatalok által még inkább befogadható állomásokkal bővült a kiállításunk” – mondta.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke kiemelte: a kiállítás példaként szolgáljon mindenki számára, miként lehet úgy leélni egy életet a futballban, hogy abban bármi lehetséges, ha a tehetség kellő szorgalommal, alázattal és kitartással párosul.

Az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás- és Sportalapítvány, valamint az FTC fontos feladatának tartja, hogy méltóképpen ápolják a klub és a magyar futball legendás alakjának emlékét és szellemiségét. A nagyszabású kiállítással pedig – amelyet a stadion negyedik emeletén, közel 300 négyzetméteren alakítottak ki, és a Fradi-múzeum belépőjével lehet megtekinteni – tisztelegni akarnak a magyar labdarúgás „Császárának” emléke és életútja előtt.

A tárlaton a különleges sporttörténeti ereklyéknek, sportfelszereléseknek, számos személyes tárgynak, így egyebek mellett az Aranylabdának köszönhetően megelevenedik Albert Flórián kivételes sportpályafutása mellett az a szellemiség is, amelyet élete során a sportpályán, valamint azon túl képviselt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!