isten éltesse!

2021.09.07. 14:21

Ma ünnepli 80. születésnapját Mezey György

Irányításával mindmáig utolsó alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegy világbajnokságon.

Videoton players toss their coach Gyorgy Mezey in the air after they won the Hungarian football Championship over Kaposvar on May 11, 2011. Thousands of people celebrated the team's first championship win in the last 70 years. AFP PHOTO / FERENC ISZA (Photo by FERENC ISZA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ferenc Isza

Mezey György 1941. szeptember 7-én a vajdasági Topolyán született, családjával hamarosan Mezőberénybe, majd onnan Rákoskeresztúrra költözött. A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának írása szerint pályafutását a Rákosligeti AC-ben kezdte 1954-ben, majd 1971-ig a TFSE, a Budafoki MTE, a Keszthelyi Haladás, az MTK (1968-1969) és végül a Bp. Spartacus futballistája volt. Az élvonalban nem szerepelt.

Edzői pályafutását a Bp. Spartacusnál kezdte, már játékoskorában. 1971-től a BVSC korosztályos csapataival foglalkozott, nagy sikerrel.

Egyik kedvenc játékosa, felfedezettje Törőcsik András volt.

1977-ben, mindössze 36 évesen debütált az MTK-VM élén az élvonalban, rendkívül fiatal csapatával bronzérmes lett.

A kék-fehéreket 1980-ig irányította, majd a szövetség alkalmazottjaként Mészöly Kálmán segítője lett a felnőtt válogatottnál. 1982 és 1984 között az olimpiai csapatért felelt. 1982-ben mesteredzői elismerést kapott, mindössze 41 évesen.

1983-ban átvette válogatottat, amelyet Európa legjobb csapatai közé emelt. Sikerrel vívta meg a mexikói világbajnokság selejtezőit, illetve barátságos mérkőzésen győzött az NSZK ellen Hamburgban, a walesiek ellen Cardiffban és a brazilok ellen a Népstadionban is.

1985 végén a londoni World Soccer Év edzője választásán diadalmaskodott.

A mexikói világbajnokságon aztán gyengén szerepelt a gárda, ezt követően külföldre szerződött, két éven át Kuvaitban dolgozott. 1988-ban újra szövetségi kapitányi kinevezést kapott, ám a bundabotrány kirobbanása után, mivel nem látta biztosítottnak az elképzelt szakmai munka folytatását, lemondott. Finnországban, dolgozott, majd 1990-ben, Kaszás Gábor tragikus halála után, fél évre a Videoton edzője lett. 1990 és 1992 között a Kispest-Honvédot irányította, az első idényben bajnoki címet nyert. Miután távozott Kispestről, rövid ideig újra Kuvaitban tevékenykedett, majd némi kihagyás után a BVSC szakmai munkáját irányította. Később a Vasas (2000-2001), illetve rövid ideig az Újpest (2003-2004) edzője volt.

Közben vezette a magyar edzőképzést, s rendszeresen dolgozott nagy tornákon a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) szövetség felkérésére is, a technikai elemző csoport megbecsült munkatársaként. Szakkönyveket írt, publikált.

2007 végén szakmai igazgatóként az FC Fehérvár (később Videoton) szakmai igazgatója lett. 2009 nyarán, kényszerhelyzetben, a Vidi vezetőedzőjének nevezték ki.

Csapatával az első évben a második helyen végzett, majd a 2010-11-es idényben megszerezte a klubtörténet első bajnoki címét.

2020 februárjában, a 63. Év Sportolója Gálán az MLSZ Életműdíjjal tüntette ki.

Forrás: MTI

Borítókép: Mezey Györgyöt dobják levegőbe a Vidi játékosai a 2011-es bajnoki cím ünneplésekor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!