Rövidpályás gyorskorcsolya vk

2021.10.23. 16:59

Liu Shaolin arany-, Krueger ezüstérmes lett 500 méteren

Liu Shaolin Sándor arany-, Krueger John-Henry pedig ezüstérmet nyert 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának első, pekingi állomásán.

Peking, 2021. október 23. Rueger John-Henry (k), Liu Shaolin Sándor (b) és a kazah Denisz Nikisa célba ér a rövidpályás gyorskorcsolya világkupa pekingi viadala férfi 500 méteres versenyének döntõjében a Fõvárosi Sportcsarnokban 2021. október 23-án. A viadal a 2022-es pekingi téli olimpia egyik teszteseménye. MTI/AP/Mark Schiefelbein

Forrás: MTI/AP

Fotó: Mark Schiefelbein

A legrövidebb táv negyeddöntőjében a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin rajt-cél győzelmet aratott, míg az 1000 méteren még amerikai színekben ötkarikás ezüstérmes Krueger futammásodikként lépett a legjobb tíz közé. A két magyar ugyanabba az elődöntős futamba kapott besorolást a szám Európa-bajnokával, Konsztantyin Ivlijevvel. A rajt után az orosz versenyző haladt az élen, de előbb Liu Shaolin, majd Krueger előzte meg, így mindketten fináléba jutottak.

A döntő szerencsésen alakult a két magyarnak, ugyanis rossz rajt miatt kizárták a kanadai Jordan Pierre-Gilles-t és a legjobb, egyes pályáról induló világcsúcstartó kínai Vu Ta-csinget.

A háromfősre redukálódott futam így nem okozott izgalmakat, a start után kialakult a végső sorrend: Liu Shaolint Krueger követte, a harmadik pedig a kazah Gyenyisz Nyikisa lett.

A selejtezőben kizárt Liu Shaoang 40. helyen végzett.

A nőknél is két magyar volt érdekelt ebben a számban: Jászapáti Petra és Kónya Zsófia ugyanabban a negyeddöntőben szerepelt, előbbi harmadik, utóbbi negyedik hellyel búcsúzott, miután a táv kanadai világcsúcstartója, Kim Boutin kiugrott a rajtnál, ezért kizárták. Jászapáti 12., Kónya 16., míg a selejtezőben kiesett Somogyi Barbara 58. lett. A döntőt a szám egyik specialistája, a lengyel Natalia Maliszewska nyerte az ötkarikás címvédő olasz Arianna Fontana előtt.

A sprinttáv előtt a Liu fivéreknek egyáltalán nem okozott gondot az 1500 méter elődöntője. Liu Shaoang első, bátyja, Liu Shaolin második helyen jutott a nyolcfős fináléba, viszont Kruegert szabálytalanság miatt kizárták, így 20. lett.

A döntő lassú tempóban kezdődött, a magyarok azért próbáltak elöl helyezkedni, majd hét körrel a vége előtt Liu Shaoang, Liu Shaolin sorrendben élre álltak. Utóbbi feladata az volt, hogy védje öccsét, ezt körökön át remekül tette, legalább három-négy előzési kísérletet vert vissza, de három körrel a befutó előtt egy kínai riválisa megelőzte, eközben viszont összeakadtak, a versenybalesetben pedig további két ellenfelet magukkal sodortak, így

megállították a futamot, amelyet szinte biztosan Liu Shaoang nyert volna.

Az újraindítás után a kínai Szun Lung és a belga Stijn Desmet kilőtt, a fáradt Liu Shaoang pedig „elengedte” a döntőt, nem szállt be az üldözésükbe, így saját tempóban korcsolyázva hatodik lett, kizárt testvére pedig nyolcadikként zárt. A „szökevényeket” végül utolérték és az első helyet az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg.

A nőknél Jászapáti Petra volt érdekelt a leghosszabb egyéni táv elődöntőjében, de a szegedi versenyző futamában utolsó, hetedik helyen ért célba, így 18. helyen zárt. A selejtezőben kiesett Sziliczei-Német Rebeka 22., a mindössze 17 éves Somodi Maja pedig 42. helyen végzett. A győzelmet a dél-koreai Li Ju Bin úgy szerezte meg, hogy két előtte korcsolyázó honfitársa összeakadt és elesett, így ölébe hullott az első hely.

Az 5000 méteres férfi váltóban a Liu fivérek és Krueger mellett Tiborcz Dániel kapott lehetőséget. Az ötkarikás címvédő magyar négyes az elődöntőben a kínai és az olasz csapat mögött, de a kanadai előtt korcsolyázott féltávig. Amikor a tengerentúliak feljebb törtek, kilökték az olaszokat, de néhány körrel később az ő emberük is kicsúszott, így

a magyarok játszi könnyedséggel lettek másodikként finalisták Kína mögött.

A kanadaiakat a zsűri kizárta, az olaszokat pedig döntőbe juttatta.

A 3000 méteres női váltók elődöntőjében a holland négyes 4:02.809 perces idejével megdöntötte a 2018-as, phjongcshangi olimpián felállított saját világcsúcsát.

Vasárnap az 1000 méter végcsatározásai mellett a három váltóverseny döntőit rendezik.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb nyolc között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni indulási jogot szerezzen.

A pekingi nyitány után egy héttel a japán Nagoja lesz vk-házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat november 25. és 28. között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!