Férfi kézilabda Eb

2022.01.04. 12:20

Gulyás István: az edzőmeccseken az utazósebesség elérése a cél

A szövetségi kapitány egyelőre nem érez különösebb izgatottságot a játékosokon a közelgő hazai világverseny miatt.

Gulyás István szövetségi kapitány azt várja a magyar férfi kézilabda-válogatottól a csütörtöki és szombati felkészülési mérkőzéseken, hogy érje el az utazósebességet a jövő csütörtökön kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság előtt.

A magyar együttes csütörtökön 18 órától Fehéroroszországot fogadja Szigetszentmiklóson. A kapitány elmondta, elég komoly játékerőt képvisel a rivális, amelynek játékosai bátran és erősen lőnek távolról, illetve komoly beállójuk van.

A 2. ellenfél szombaton 18 órától Bahrein, amely kapcsán Gulyás megjegyezte, több alacsony kézilabdázója van, akik sokat egy-egyeznek, ez pedig ideális felkészülési lehetőséget nyújt a hollandok játékstílusára. A mérkőzés ugyancsak a Pest megyei városban lesz.

A szakvezető úgy fogalmazott, az edzőmeccsektől azt várják, hogy a csapat védekezése legyen stabil. Ha ebben képesek lesznek előrelépni, és visszakerülni arra a szintre, ahol tavaly abbahagyták, akkor elégedettek lehetnek.

Hozzáfűzte, lassacskán a támadójátéknak is gördülékenynek kell lennie, hiszen a játékosok ebből a képességükből nem sokat veszítettek, mivel a klubcsapatában mindenki december közepéig játszott.

Bízom benne, ez a 2 meccs elég lesz arra, hogy elérjük azt az utazósebességet, amire szükségünk lesz – nyilatkozta Gulyás István.

Az előző Európa-bajnokságon 9., a tavalyi világbajnokságon 5. helyezett válogatott novemberben házigazdaként előbb 26-24-re, majd 26-23-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát felkészülési találkozón.

A nemzeti csapat először december 16. és 22. között, majd december 27. és 30. között készült együtt a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjában, és a kontinenstorna alatt is ott lesz majd a bázisa. A közös munka 3. állomása vasárnap kezdődött.

Ragyogó lehetőség, hogy itt lehetünk Telkiben, hiszen mindenféle külső ingertől és a koronavírustól is el vagyunk zárva, ez mindenképpen jó. A játékosok is élvezik, nyugalom van – mondta.

A kapitány kifejtette, a felkészülés első 2 időszakában a fizikai munka dominált, de természetesen labdás edzések is voltak. A taktikai gyakorlást ezen a héten kezdték, a hátralévő időben túlnyomórészt a labdáé lesz a főszerep, de a fizikális állapot szinten tartása is nagyon fontos, mert ki kell tartania január végéig, így a kondiedzések mindig benne vannak a programban. Gulyás István egyelőre nem érez különösebb izgatottságot a játékosokon a közelgő hazai világverseny miatt, de véleménye szerint ez hamarosan megváltozik.

Az első mérkőzés előtt biztosan élesebbek, koncentráltabbak lesznek, és azt hiszem, ez eltart majd az első meccs végéig. A tűzkeresztségen átesünk, utána pedig beáll újra minden úgy, ahogyan az előző 2 világversenyen megszoktuk – mondta.

A kapitány emlékeztetett, hogy a magyar szövetség a legjobb 8 közé jutást várja el a csapattól. Elárulta, hogy a célkitűzésekről mindig megkérdezi néhány edzőkollégáját, illetve volt csapattársát. Ők is azt mondták, hogy túl- és alábecsülve sincs az elvárás.

Teljesen elfogadható, és úgy gondolom, a játékosok is így érzik – szögezte le.

Mivel José María Rodríguez Vaquero, sportági becenevén Chema edző családjában több koronavírusos megbetegedés történt, így a szakmai stáb tagja egyelőre nem tudott csatlakozni a csapathoz. Erről Gulyás István elmondta, némileg meglepte őket ez a fura helyzet, de a hírek szerint egy-két napon belül a spanyol tréner is megérkezhet a válogatotthoz.

A január 30-ig tartó Európa-bajnokság B csoportjában a magyarok jövő csütörtökön 20 óra 30 perctől Hollandiával, jövő vasárnap 18 órától Portugáliával, majd január 18-án 18 órától Izlanddal játszanak az új Budapesti Kézilabda Arénában. A középdöntőbe az első 2 helyezett jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!