Exkluzív interjú

2022.02.26. 10:50

Kemény Dénes: akit nem szerettem, nem került be a válogatottba

Interjú készült a legendás kapitánnyal, többek között elmondta, hogy kamaszként motorcsónakkal csajozott.

Szaniszló Hajnalka

Kemény Dénes 5 évesen óriáspontyot fogott a Balatonból. Kamaszként motorcsónakkal csajozott. Imád főzni. Most vizes vb-t szervez. Interjú jelent meg a likebalaton.hu portálján a legendás kapitánnyal.

Kemény Dénes. Milyen érzés, amikor a neved alapján ítélik meg a személyiségedet?

Nem vagyok janicsár, aki mindig a küzdelmet keresi, de sajnos vannak olyan helyzetek a munkámban és a privát életemben, amelyekben a sarkamra kell állni.

Szigorú voltál a vízilabda-válogatott keretének összeállításakor?

Akit nem kedveltem, be sem hívtam, hiszen úgy nem lehet sikereket elérni, hogy szakadék van az edző és a játékos között. Akit beválogattam a keretbe, arról tudtam, hogy érzelmileg is jól tudunk majd együtt dolgozni. Minden játékosomat szerettem. Ha valaki megérezte volna, hogy nem szeretem, visszaesett volna a teljesítménye.

Szurkolók a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében játszott Magyarország - Horvátország mérkőzés előtt a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-énForrás: Czeglédi Zsolt / MTI

Ilyenkor hiába eredményes más csapatban, az én keretemben biztosan nem az. Tehát igen, ezek kemény szavak.

Hiányzik az edzői tevékenység?

Már nem stopperrel és síppal a parton állva teszek a vízilabda-sportért. Hosszú távon, stratégiailag gondolkodva támogatom a sportág jövőképét. FINA edzőbizottsági alelnökként és a Testnevelési Egyetemen, a tanári munkám során közvetetten dolgozom a vízilabdáért.

Mitől válhat sikeresebbé a vízilabda-sport?

Az az ideám, hogy ha az edzők optimális körülmények között dolgozhatnak, a csapat is jobban teljesít, a meccs is jobb lesz. Ha pedig a csapatok jobban játszanak, akkor megtelnek a lelátók, és népszerűbbé válik a sportág.

A játékosok most is keményen megdolgoznak az eredményességért.

Gladiátorok harcolnak egymással a mély vízben. Ez a vízilabda misztikuma. Sok semleges néző azért jön, hogy ezt a titokzatosnak tűnő tevékenységet csodálja.

A vízilabda a legtöbb ember szemében rejtélyes sportágnak minősül?

Sajnos és hála Istennek.

Vámos Márton a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjében, a Magyarország-Horvátország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-énForrás: Czeglédi Zsolt / MTI

Ha elérjük, hogy a nézők jobban megértsék, mi zajlik a vízben, mit miért fújt a bíró, az lehet az egyik kulcsa a lelátók telítettségének és a vízilabda nagyobb népszerűségének.

A 2022-es magyarországi vizes vb-szervezésében is komoly szereped van.

Az érem formájával kapcsolatban már most is volt egy kisebb vitánk, de ezt még nem mondhatom el. (nevet) Sok tapasztalt munkatárs van, aki már szervezett világeseményt, így tudunk segíteni irányokat kijelölni. A munka nagy részét pedig a Nemzeti Sportügynökség végzi majd.

Milyen érzésekkel fogadtad a vb szervezésének hírét?

Szövetségi kapitányként nem élhettem át, hogy hazánk világbajnokságot rendezzen. Amikor elnök lettem, öt évet vártam rá, hiszen a 2017-es volt az első felnőtt vizes világbajnokság Magyarországon. De nem panaszkodom. Hatéves elnöki időszakomban a vb-vel együtt összesen hét nagy eseményt rendeztünk felnőtt és utánpótlás szinten.

Manhercz Krisztián és a horvát Javier Garcia Gadea a 17. vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntõjében, a Magyarország - Horvátország mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 29-énForrás: Koszticsák Szilárd / MTI

A nyári vb műsoron kívüli lesz, annak érdekében hogy ne maradjanak vb nélkül a sportolók, mivel Fukuoka jövő nyárra halasztotta a rendezést.

Tudod majd élvezni az eseményeket nézőként is?

Azon túl, hogy a kiemelt vendégekkel közösen nézem a mérkőzéseket, remélem, hogy nem lesznek a helyszínen komolyabb kötelességeim.

Legutóbb Mila Kunis-szal és Ashton Kutcherrel nézted az USA-Japán meccset 2017-ben a budapesti vizes vb-n.

Ashtonnak nagyon markáns meglátásai voltak a két csapat játékosi-edzői kommunikációja kapcsán. Tapasztalatait amatőr amerikai football játékosi emlékeiből gyűjtötte.

Korábban Áder Jánossal és Herczeg Anitával is néztél élőben vízilabdameccset.

A köztársasági elnök felesége jól szórakozott.

Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita, valamint Kemény Dénes, a Magyar Vízilabdaszövetség elnöke a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Kanada mérkőzésen a 17. vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2017. július 24-énForrás: Koszticsák Szilárd / MTI

Amikor már az ötödik olyan támadást néztük, amelynél két passzal a gól előtt mondtam, hogy ki lövi majd a gólt.

Colleen Bell-el is néztél már korábban Magyarország-USA mérkőzést a Volvo kupán. Ez még azelőtt történt hogy átadta volna a megbízólevélét Áder Jánosnak. (Bell az Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt 2017-ig – a szerk.)

Az is nagy élmény volt! És képzeld, amikor megkérdeztem, hogy milyen borral kínálhatom, azt mondta, hogy ha sportesemény, akkor természetesen sört iszik! Mint jó házigazda, én is vele söröztem. Azután pedig a Margitszigeten voltunk meccsen. Akkor végig kóstolta a teljes borkínálatot.

Szívesen kóstolsz minőségi borokat. A balatoniak közül melyek a kedvenceid?

Badacsony, Csopak és Balatonfüred borait mindig kifejezetten kedveltem.

Balatonfenyveshez van komolyabb kötődésed. A déli parton is jók a borok?

Balatonlellén a Konyári Pincészet nagy kedvencem. Különböző borokat válogatok össze, és attól függően kínálom, hogy milyen ételt készítek a nyaralásaink során.

Főzni is fiatalon megtanultál.

A diploma megszerzése után (Kemény Dénes állatorvosként végzett az egyetemen – a szerk.) Tatabányán kezdtem el dolgozni, ahol volt egy szakács barátom. Ő volt az, aki a főzés alapjait átadta nekem. Hogy hogyan készíts jó levest, pörköltet, sültet, ezeket mind tőle tanultam meg.

Elárulsz egy kedvenc, általad megbolondított receptet?

Nyáron a grillételekhez szeretek hideg tésztasalátát készíteni. A friss bazsalikomot és fokhagymát apróra, a koktélparadicsomot és a mini mozzarellát félbe vágom, majd egy tálba teszem, némi olívaolajjal és sóval. Ebbe keverem bele a kifőtt, rövid tésztát. Ez eddig a klasszikus recept. Az én verzióm attól különleges, hogy egy cukkinit is apróra vágok, majd kevés olajon megpirítom, 8-10 perc alatt. Ezt keverem bele a fent említett tésztás alapba. Isteni! 

Amikor hazaköltöztél Olaszországból, vadászni kezdtél. Ott is férfiak között mozogtál, és egészen másfajta gasztrokultúrában szereztél jártasságot.

Akkor a vadételeket tanultam meg jól elkészíteni. Mondták is nekem: Itt van a vaddisznómáj, nehogy már olasz tésztát együnk!

A Balatonnál mivel töltöd az időd a kulináris élvezetek mellett?

Van egy kis elektromos csónakunk. A legkisebb fiammal, aki imád horgászni, kihajózunk. Jönnek velünk a kutyák is. Úszkálunk a Balaton közepén, a fiam horgászik, zenét hallgatunk, és ez igazi kikapcsolódást jelent számunkra. 2020-ban és 2021-ben júniustól augusztus elejéig rengeteg időt töltöttünk a tónál.

Vannak gyerekkori emlékeid is a Balatonról?

Régen nem voltak a Balatonnál uszodák. Apám a MÁV-nál dolgozott, így MÁV üdülőkbe jártunk nyaralni. Öt évesen már hatalmas pontyot fogtam, képzeld.

Ötévesen fogtál egy nagy pontyot a Balatonból?

Apám megvette a balatonkenesesi halasnál a pontyot, rákötötte a horogra úgy, hogy ne vegyem észre, én pedig boldogan kifogtam a vízből. Az élmény volt a lényeg.

Szántódon is sok időt töltöttél gyerekkorodban. Mit csináltál akkoriban?

Amikor nyáron voltak edzésszünetek, 16-17 éves koromban rengeteget motorcsónakáztunk a haverommal. Ezzel kamaszként nagyon jól lehetett csajozni. Felajánlottuk a lányoknak, hogy bevisszük őket fürödni a mély vízbe. Jó fejek voltunk, mert ilyen ajánlatokat csak nappal tettünk.

Borítókép: MTI / Czagány Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában