Történelmi íjászat

2022.08.13. 14:09

Mónus József a legnagyobb esélyese a hagyományőrző világbajnokságnak Gyulán

A világ eddigi legnagyobb távlövő versenyére készülnek a gyulai történelmi íjász-világbajnokságon, hiszen tizenkilenc országból már több mint százhetven nevezés érkezett – olvashatjuk a Magyar Íjászszövetség közösségi oldalán. A HDH-IAA történelmi íjász-világbajnokság nyolc napján, augusztus 14. és 20. között a távlövő versenyen kívül távcéllövő és normál távú rangadót is rendeznek. Gyula harmadik alkalommal házigazdája ennek a nagyszabású világversenynek. Mónus Józseffel, a Fehér Farkassal, a sokszoros világrekorder íjásszal az esélyekről a Magyar Nemzet beszélgetett.

Forrás: Magyar Nemzet / Kurucz Árpád

A hajdúnánási születésű Mónus József – ahogy egyre többen ismerik, a Fehér Farkas – harci cél- és távlövő történelmi íjász, többszörös világrekorder méltán a világ egyik legismertebb íjásza. Nem egyszerű felsorolni Mónus József eredményeit, hiszen az elmúlt évtizedben szinte minden távlövő világversenyen ő bizonyult a legjobb íjásznak.
A világrekorder ars poeticáját is sokan ismerik:

Az én hitvallásom szerint a mában is történelmet kell írnunk a múlt tiszteletéért! Én ezt teszem a kilőtt nyílvesszőimmel, íjaimmal harcolva a múlt tiszteletéért, a zászlónk becsületéért.

Kérdésünkre ismertette, milyen kategóriákban indul a Farkasok csapata. Megtudtuk, hogy az 50 fontnál nem erősebb íjak versenyében mind a négy kategóriában versenyezni fognak. Ezek a modern történelmi, természetes történelmi, vadászíj és longbow kategóriák.

Mónus József egy évig készült erre a versenyre, 77 íjat és 9700 nyílvesszőt készített és kilőtt 220 ezret.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Mónus József, a világrekorder íjász / Magyar Nemzet / Kurucz Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!