Európa-liga

2022.10.26. 13:08

Már a döntetlen is továbbjutást ér a Ferencvárosnak

A Ferencváros - Kubatov Gábor klubelnök megfogalmazása szerint is - az év mérkőzésére készül az AS Monaco ellen, ugyanis csütörtökön már egy döntetlennel bebiztosítaná a továbbjutását a labdarúgó Európa-ligában.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője (b4) és Samy Mmaee (j3) a labdarúgócsapat edzésén az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban 2022. október 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Bár matematikailag még a Konferencia-ligás folytatást érő harmadik hely sem garantált a kvartettet hárompontos előnnyel vezető zöld-fehéreknek, de 

az ötödik fordulóban akár a csoportelsőséget is kivívhatják, amennyiben több pontot szereznek, mint a négyes másik mérkőzésén a török Trabzonspor a szerb bajnok Crvena zvezda vendégeként. 

Az első helynek azért van jelentősége, mert a győztes rögtön a márciusi nyolcaddöntőbe kerül, míg a másodiknak februárban játszania kell a 16 közé kerülésért, méghozzá a Bajnokok Ligájából érkező csoportharmadikok egyikével. A harmadik hely vereség esetén is biztossá válhat, ha a Crvena zvezda nem győz.   

A Ferencvárosi TC labdarúgócsapatának edzése az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban 2022. október 26-án
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző együttese ugyan múlt héten bombameglepetésre kiesett a Magyar Kupából az Iváncsa ellen - a harmadosztályú gárda az FTC meghívására ott lesz a Groupama Arénában -, mégis jó előjellel várja a rendkívül fontos találkozót, mivel szombaton az idény eddigi legjobb hazai teljesítményével előrukkolva, kifejezetten színvonalas meccsen 4-2-re diadalmaskodott a Puskás Akadémia otthonában, így az OTP Bank Ligában is megtartotta éllovas pozícióját annak ellenére, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott riválisainál.   

Csercseszov: kiegyensúlyozott, erős ellenfélre számítok

"Az eredmények tekintetében lehetséges, hogy ingadozó a Monaco teljesítménye, de a mutatott játékban nem az. A Trabzonspor ellen sem volt alárendelt szerepben, szerencsétlen gólokat kapott. A korábbi években a Bajnokok Ligájában is rendszeresen szerepelt, szóval egy kiegyensúlyozott, erős ellenfélre számítok" - utalt arra a szerdai sajtótájékoztatón az orosz szakember, hogy a 2017-ben BL-elődöntős gárda három nyeretlen mérkőzéssel a háta mögött várja az összecsapást.   

Csercseszov nem akart pontokról beszélni, hogy elégedett lenne-e a biztos továbbjutást jelentő döntetlennel. Inkább úgy fogalmazott, ez a meccs mindkét csapat számára ugyanolyan fontos, neki pedig az az elsődleges, hogy saját csapata ilyen tét mellett is jó teljesítményt nyújtson és kihasználja a helyzeteit. Hozzátette, azt szeretné, ha a Puskás Akadémia ellen mutatott jó forma kitartana a Monaco ellen is.   

"Az elmúlt három mérkőzést négy védővel kellett megoldani. Remélhetőleg ezúttal mindenki bevethető lesz, mert Adnan Kovacevic két napja már ismét együtt edz a társaival, Pászka Lóránd jó teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban, Botka Endre pedig felépült kisebb sérüléséből" - válaszolt Csercseszov az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a védelmet mennyire hozhatja nehéz helyzetbe az eltiltott Mats Knoester és a sérült Eldar Civic hiánya.   

CSERCSESZOV, Sztanyiszlav
Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a labdarúgócsapat edzésén 
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Ezzel szemben ellenfele, amelynek kerete majdnem kilencszer értékesebb a Ferencvárosénál a transfermarkt.de adatai szerint, kisebb hullámvölgyben van: sorozatban három találkozón maradt nyeretlen. A Trabzonspor vendégeként két hete elszenvedett 4-0-s vereséget követően a francia bajnokságban előbb úgy játszott 1-1-es döntetlent a Clermont-nal, hogy a 17. perctől emberhátrányban futballozott, múlt vasárnap pedig annak ellenére 4-3-ra kikapott Lille-ben, hogy 3-2-re vezetett.   

A Ferencvárost irányító orosz szakembernek ezúttal a védelem összeállítása okozhat nehézséget, mivel sárga lapjai miatt nem számíthat a holland Mats Knoesterre, illetve sérülése miatt két hete nem bevethető a bosnyák Eldar Civic sem.   

A Ligue 1 előző idényének bronzérmese korábban egyszer találkozott magyar csapattal, ahogy a Ferencváros is franciával, ez pedig éppen a két gárda szeptemberi összecsapása volt, melyet meglepetésre a magyar bajnok nyert meg 1-0-ra.   

A Ferencváros-AS Monaco El-csoportmérkőzés 21 órakor az albán Enea Jorgji sípjelére kezdődik a Groupama Arénában. A meccset az M4 Sport élőben közvetíti. 

Európa-liga, csoportkör, 5. forduló, H csoport:
Ferencváros-AS Monaco (francia) 21.00
Crvenza zvezda (szerb)-Trabzonspor (török) 21.00   

A csoport állása:
1. Ferencváros     4   3  -  1   7-7  9 pont
2. Trabzonspor     4   2  -  2   9-7  6
3. AS Monaco       4   2  -  2   4-6  6
4. Crvena zvezda   4   1  -  3   6-6  3   

Az eddigi eredmények:   

1. forduló (szeptember 8.):
Ferencváros-Trabzonspor 3-2 (3-1)    
Crvena zvezda-AS Monaco 0-1 (0-0)   

2. forduló (szeptember 15.):
Trabzonspor-Crvena zvezda 2-1 (1-0)
AS Monaco-Ferencváros 0-1 (0-0)       

3. forduló (október 6.):
AS Monaco-Trabzonspor 3-1 (2-0)
Crvena zvezda-Ferencváros 4-1 (2-0)   

4. forduló (október 13.):
Trabzonspor-AS Monaco 4-0 (1-0)
Ferencváros-Crvenza zvezda 2-1 (1-0)   

A további program:   

6. (utolsó) forduló:   

november 3., csütörtök:
Trabzonspor-Ferencváros 18.45
AS Monaco-Crvenza zvezda 18.45

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!