Barátságos mérkőzés

2022.11.20. 19:14

Kalmár góljával legyőzte a görögöket a magyar válogatott (2-1)

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a vendég görög csapatot a vasárnapi barátságos mérkőzésen.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A magyar szurkolók "2014 Bukarest, 2016 Lyon, köszönjük az életre szóló gólörömöket!" felirattal fogadták a csapatokat, egyúttal az immár egyedüli válogatottsági csúcstartóként búcsúzó Dzsudzsák Balázst éltették. 

A meccs elején alapvetően mezőnyjátékkal teltek a percek, de Dzsudzsák már az ötödik percben lövéssel próbálkozott, ám kísérletét blokkolta egy vendég védő. A görögöknél volt többet a labda, az első helyzet és gól mégis a magyaroké volt egy tetszetős akció végén. A 15. percben gyönyörű góllal szerezte meg vezetést a magyar válogatott. Egy szép támadás végén Sallai Roland indította a leshatáron kilépő Styles-t, aki visszalőtte középre a labdát, a támadást követő Sallai Roland pedig kilenc méterről a bal alsó sarokba belsőzött. (1-0)

SALLAI Roland
Sallai Roland gólja
Fotós: Mónus Márton / Forrás: MTI

A magyar vezetés nem sokban változtatott a játék menetén, kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán. A kapusok közül azonban csak a görög volt foglalkoztatva, de biztosan védte Dzsudzsák távoli, jobb alsó sarokba tartó lövését. A szünet előtti percekben szintén a debreceni futballista egy-egy beadása és szöglete okozott zavart, de Paszhalakisz akkor is hárított.

Az első veszélyes görög lövésre a 49. percig kellett várni, Maszurasz azonban célt tévesztett. A búcsúzó magyar csapatkapitányt az 53. percben cserélte le Marco Rossi szövetségi kapitány, Dzsudzsák nevét pedig hosszasan skandálták a hazai drukkerek. 

Dzsudzsák Balázs átadta a csapatkapitányi karszalagot, és vastaps közepette lejött a pályáról, Ádám Martin érkezett a helyére.

A játék továbbra is a két 16-os között folyt, így sem helyzetek, sem veszélyes akciók nem voltak. A második félidő első izgalmas jelenetére a 74. percig kellett várni, amikor a Dzsudzsákot váltó Ádám 17 méteres, bal alsó sarokba tartó lövését Paszhalakisz vetődve hárította. 

A 80. percben tizenegyest kaptak görögök. Anasztasziosz Bakaszetasz startolt rá a labdára, de Styles rossz ütemben érkezett, és talppal megrúgta a görögöt. A labda mögé a sértett Bakaszetasz állt oda, és nagy erővel a kapu jobb oldalába bombázott. (1-1)

A 93. percben megnyerte a meccset a magyar válogatott! A frissen pályára lépett Kalmár Zsolt állt oda egy szabadrúgáshoz, és az első labdaérintéséből 20 méterről a bal alsóba bombázott. (2-1)

 

"Ezt kértem a fiúktól a meccs előtt, ez nem rólam, ez nem személyekről, hanem a magyar válogatottról, a szurkolókról és Magyarországról szólt"

 - mondta a találkozót követően Dzsudzsák Balázs a Puskás Arénában. "Köszönöm a szüleimnek, a csapatnak, minden egyes edzőmnek, minden embernek, aki hozzájárult és tett azért, hogy 109-szer a világ három legszebb színét magamra ölthessem, a világ legszebb stadionjában búcsúzhassak, és a világ legjobb szurkolói előtt mondhassam, köszönöm..." - fűzte hozzá a debreceni futballista.

Dzsudzsák Balázs az utódjának, a csapatkapitány Szoboszlai Dominiknak azt üzente: "Ez a csapat többről szól, mint egy személyről, óriási a felelősség, itt egy országot kell képviselni mindhalálig."

Korábban írtuk: 

Marco Rossi - ígéretének megfelelően - 

a kezdőbe nevezte a nemzeti együttestől a rekordot jelentő 109. fellépésével búcsúzó Dzsudzsák Balázst, aki Gazdag Dániel helyét veszi át. 

Elöl középcsatárként pedig Ádám Martin helyett ezúttal Sallai Roland kapott lehetőséget, aki ezt megelőzően tavaly, az 1-1-re végződött angliai vb-selejtezőn játszott ebben a szerepkörben.

 

A védelemben Botka Endre került Lang Ádám helyére, míg a bal szélen Nagy Zsoltot Kerkez Milos váltotta.

 

A magyar-görög barátságos mérkőzést Daniele Chiffi vezeti a Puskás Arénában.

Dzsudzsák Balázs rekorder lett

A búcsúmérkőzésén csapatkapitányként pályára lépő 

Dzsudzsák Balázs vasárnap a görögök elleni barátságos találkozón 109. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, így immár - Király Gábort megelőzve - egyedüli rekorder a magyar labdarúgó-válogatottban.

A szombathelyi születésű kapus 1998 és 2016 között védte a nemzeti együttes kapuját, míg a most elköszönő Dzsudzsák 2007 júniusában éppen a görögök ellen debütált a válogatottban. Mindketten szerepeltek a 2016-os Európa-bajnokságon, melyen nyolcaddöntőig jutottak a magyarok.

A 35 esztendős Dzsudzsák ezt megelőzően szinte napra pontosan három éve, 2019. november 19-én szerepelt a válogatottban.

A magyar labdarúgó-válogatottban legtöbbször szerepelt futballisták rangsora:

1. Dzsudzsák Balázs (2007-2022) 109 alkalommal
2. Király Gábor (1998-2016) 108
3. Bozsik József (1947-1962) 101
4. Gera Zoltán (2002-2017) 97
5. Juhász Roland (2004-2016) 95
6. Fazekas László (1968-1983) 92
7. Grosics Gyula (1947-1962) 86
   Szalai Ádám (2009-2022) 86
9. Puskás Ferenc (1945-1956) 85
10. Garaba Imre (1980-1991) 82
 

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata:

Dibusz - Botka, Orbán, Szalai A. - Fiola, Nagy Á., Styles, Kerkez - Dzsudzsák, Szoboszlai - Sallai

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában