Európa-liga nyolcaddöntő

2023.03.09. 18:30

Balszerencsés vereséget szenvedett a Ferencváros Leverkusenben

A Ferencváros 2–0-s vereséget szenvedett csütörtökön a Bayer Leverkusen vendégeként a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

MTI

A ferencvárosi Eldar Civic (b) és Moussa Diaby, a német csapat játékosa a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében, a Bayer Leverkusen–Ferencváros első mérkőzésén a leverkuseni BayArenában 2023. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A hazaiak a 10. percben szereztek vezetést Kerem Demirbay átlövésével. 

A magyar bajnok méltó ellenfele volt az esélyesebb riválisnak, volt lehetősége az egyenlítésre, de Kristoffer Zachariassen emelése a keresztlécen csattant. A végeredményt a Burkina Fasó-i Edmond Tapsoba fejese állította be a 86. percben.

A találkozót megelőzően az okozott izgalmat, hogy a különvonattal érkező vendégszurkolók megérkeznek-e a kezdésre a stadionba, de végül a német hatóságok több mint másfél óráig elhúzódó ellenőrzése ellenére 18 órára már megtelt a magyar drukkerek számára fenntartott szektor, amelyet a csapatok kivonulásakor lufikkal zöld-fehérbe borítottak a ferencvárosiak.

A német csapat azonnal magához ragadta a kezdeményezést, de a zöld-fehérek megszállták a saját térfelüket, így a hazaiak eleinte csak keresték, de nem találták a felállt védekezés ellenszerét, viszont ellentámadásra nem futotta a Ferencváros erejéből. Alig tíz perc telt el, amikor Demirbay átlövésből mégis vezetést szerzett a gyógyszergyáriaknak. A találat annyit változtatott a játék képén, hogy a magyar bajnok jobban meg tudta tartani a labdát, így az első magyar kapura lövésre negyedórát kellett várni, de Vécsei próbálkozása jócskán kapu fölé szállt. A 20. perctől ismét fokozta a nyomást a Bajnokok Ligájából átkerült rivális, de veszélyes beadásai nem értek célt. 

Ezzel szemben a Ferencváros egy mintaszerű ellenakció végén majdnem egyenlített: Vécsei mesteri pörgetéssel ugratta ki Zachariassent, akinek az emelése a keresztlécet találta el. 

Ezt követően Botka lövése is óvatosságra intette a német együttest, így egy ideig kiegyenlítettebb játékot láthatott a közönség, de a szünet előtti percekben ismét rákapcsoltak a németek, az előnyüket viszont nem tudták növelni.

A térfélcserét követően jobban kezdett a magyar bajnok, letámadással is próbálkozott, aminek volt eredménye, azonban Traoré nagy helyzetben csúnyán fölé lőtt. A kezdeti rohamok után ismét kiegyenlített volt a játék, de Esiti eladott labdája majdnem megbosszulta magát, Diaby lövése nem sokkal kerülte el a bal alsó sarkot. Összességében az FTC sokkal bátrabban futballozott, mint az első félidőben, ennek nyomán ígéretesebb támadásokat vezetett, igazán nagy ziccere az utolsó kulcspasszok sikertelensége miatt nem akadt. A Leverkusen ebben a periódusban egyáltalán nem tudott állandó nyomást gyakorolni Dibusz kapujára, ennek ellenére sikerült kétgólosra hizlalnia az előnyét, mert a hajrában egy szabadrúgás utáni kipattanóból újra a piros-feketék voltak eredményesek. Ami szintén rossz hír az amúgy is sérülésektől tizedelt Ferencváros számára, hogy Botka sárga lapok miatt eltiltott lesz a második felvonáson.

 

A visszavágót jövő csütörtökön a Puskás Arénában rendezik, amely egyúttal a május 31-i finálé helyszíne is lesz. 

 

Csercseszov: két olyan gólt kaptunk, aminek nem kellett volna megtörténnie

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző alapvetően elégedett volt a Ferencváros játékával a Bayer Leverkusentől elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával, de az Európa-liga nyolcaddöntőjében kapott két gólt nagyon sajnálta.

"Tudtam, hogy jó csapat lesz az ellenfelünk. Az első percek után magunkhoz kellett térni, ez sikerült is. Sajnos két olyan gólt kaptunk, aminek nem kellett volna megtörténnie, de a 2-0 az 2-0" - utalt a gólokra, melyből az első átlövésből született, a második pedig szabadrúgás utáni kipattanóból. 

Mostantól a Puskás Akadémia elleni bajnokira koncentrálunk, aztán a visszavágóra.

Az orosz szakember az MTI érdeklődésére kifejtette, csapata játékával és hozzáállásával összességében elégedett, a második félidőben voltak jó támadásaik. A szünetben arra hívta fel tanítványai figyelmét, hogy gyors csapat a Leverkusen, ezért ne adjanak neki területet, labdaszerzés után viszont bátran próbáljanak meg kontrákat vezetni.

"Szurkolóink most is remek hangulatot teremtettek, de otthon a biztatásuk majd még jobban érezteti majd hatását" - mondta a visszavágó kapcsán Csercseszov, aki hozzátette, nem hallotta, hogy a zöld-fehér drukkerek a nevét skandálták a csapatok kivonulása után, mert akkor már a játékosaival foglalkozott, de azt észlelte, hogy zöld-fehér lufikat lobogtattak.

A főbb események az Origo tudósítása alapján:

90+4': Vége a mérkőzésnek.

90+2': Majdnem szépített a Fradi. Wingo jobbról belőtt labdájára Zachariassen érkezett lendületből, kilenc méterről lőtt, de pont Hradecky kezébe ment a labda.

90. perc: Négy perc lesz a hosszabbítás.

86. perc: Adam Hložek állt oda egy 23 méteres szabadrúgáshoz, elemi erővel telibe találta a jobb oldali keresztlécet, a labda viszont pont Tapsoba elé került, aki tíz méterről az üres kapuba fejelt. (2–0)

82. perc: Frimpong lőtt 19 méterről, de a próbálkozása levágódott egy védőről.

80. perc: Támad a Fradi. A Fradi teljesen feltolta a védekezését, a Leverkusen pedig tíz emberrel védekezik a saját térfelén.

75. perc: A németek sztárja, Florian Wirtz akaszkodott össze Botka Endrével. Mindkét játékos sárga lapot kapott. Ezzel Botka járt rosszabbul, ugyanis ezzel ki kell hagyni a Puskás Arénában sorra kerülő visszavágót.

67. perc: A Fradi a második félidőben már háromszor lőtt, a Leverkusen csak kétszer próbálkozott.

53. perc: Támad a Fradi. Egy labdaszerzés után Civic indult meg a kapu felé, majd 23 méterről lőtt, de a bombája elment a kapu fölött.

48. perc: Egy labdaszerzés után Marquinhos tálalt Ryan Mmaee elé, aki betört a tizenhatoson belülre, 14 méterről lőtt, de sajnos nem találta el a kaput.

47. perc: A Fradi kemény letámadással kezdte a második félidőt.

Ferencvárosi szurkolók a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében, a német Bayer Leverkusen–Ferencváros első mérkőzésének kezdete előtt a leverkuseni BayArenában 2023. március 9-én
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

45. perc: Vége az első félidőnek.

43. perc: Demirbay kapott egy átadást, 23 méterről lőtt, de ezúttal a labdája elment a bal kapufa mellett.

28. perc: Marquinhos labdaszerzése után Botka Endre indult meg a kapu felé, 22 méterről lőtt, de a labdája elment a jobb kapufa mellett. 

26. perc: Fradi-kapufa. Egy gyönyörű támadás végén Marquinhos passzolt Vécseinek, aki bepörgette a labdát Zachariassennek a védelem mögé, a norvég támadó nyolc méterről ellőtte a labdát a kivetődő Hradecky fölött, de a labdája levágódott a felső lécről. 

22. perc: Frimpong húzott el a jobb szélen, középre lőtte a labdát, azonban Botka az utolsó pillanatban hatalmasat mentett az érkező Amiri elől. 

20. perc: Diaby jobb oldali beadása elsuhant a fejek mellett, de így lett életveszélyes, mert a labda nem sokkal kerülte el a kapu jobb oldalát.

16. perc: Az első Fradi-lehetőség. Egy szép támadás végén Traoré tette vissza a labdát a mélységből érkező Vécseinek, aki 19 méterről lőtt, de nem találta el a kaput. 

10. perc:  Vezet a Leverkusen. Egy rossz labdakihozatal után Kerem Demirbay kapott egy átadást, tolt egyet befelé, majd 17 méterről elemi erővel lőtt a kapu jobb oldalába. (1–0)

9. perc: Egy bal oldalas beadás után Piero Hincapie fejelhetett, de kapu mellé, szerencsére.

7. perc: Frimpong jobbról belőtt labdáját Botka vágta ki a kapu elől.

CIVIC, Eldar; MMAEE, Ryan
A ferencvárosi  játékosok bemelegítenek, előtérben Eldar Civic (j) és Ryan Mmaee (b) a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében, a német Bayer Leverkusen–Ferencváros első mérkőzésének kezdete előtt a leverkuseni BayArenában 2023. március 9-én
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Korábban írtuk:

A Ferencváros labdarúgócsapatának téli igazolásai közül Myenty Abena bekerült a kezdőcsapatba a Bayer Leverkusen elleni Európa-liga nyolcaddöntő első mérkőzésén.

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző a szokásos hadrendjében, azaz négy védővel és két szűrő szerepet betöltő védekező középpályással küldi pályára a magyar bajnokot, amely 19 év után első magyar csapatként élte meg a tavaszt nemzetközi kupasorozatban.

A négy támadó esetében Tokmac Nguen sérülése miatt sok választási lehetősége nem volt az orosz szakembernek, így Ryan Mmaeét Adama Traoré, Kristoffer Zachariassen és Marquinhos próbálja meg kiszolgálni.

A találkozó 18.45-kor az olasz Davide Massa sípjelére kezdődik a 30 ezer férőhelyes BayArenában. A visszavágót jövő csütörtökön a Puskás Arénában rendezik, amely egyúttal a május 31-i finálé helyszíne is lesz.

A Ferencváros kezdőcsapata: Dibusz – Botka, Knoester, Abena, Civic – Vécsei, Esiti – Traoré, Zachariassen, Marquinhos – R. Mmaee

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!