Emlékezés

2023.04.24. 17:44

A rossz időjárási viszonyok ellenére sikerrel járt a Kiss Péter Emléktúra csapata

A család méltóképpen elbúcsúzhatott a tíz éve eltűnt hegymászótól, de megemlékeztek Erőss Zsoltról, valamint Győrffy Ákosról, Kiss Péter korábbi hegymászótársáról, aki április elején tűnt el az olaszországi Alpok Monte Rosa-masszívumán.

Illusztráció/Kancsendzönga

Forrás: Only France/AFP

Fotó: Ducoin Ana

Az Annapurnán lezúdult lavina és a rossz időjárási viszonyok ellenére április 22-én helikopterrel feljutott a Kiss Péter Emléktúra csapata a Kancsendzönga alaptáborába, így a család méltóképpen elbúcsúzhatott a tíz éve eltűnt hegymászótól.

Az expedíciót szervező Kalifa Alpin Csapat MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint az utazás célja az volt, hogy Kiss Péter édesapja és testvére elzarándokoljon a Himalájának arra az útvonalára, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók haladtak.

Mint felidézik, a Kancsendzönga-túrára április 8-án indult a csapat Budapestről Nepálba, Tseramba, az utolsó állomásra április 19-én érkeztek meg. Az alaptáborig tartó gyalogút gleccserhasadékokkal szabdalt, sziklás, jeges, veszélyes terepen haladt. Az utolsó szakaszon egy szinte függőleges falon, előre rögzített köteleken lehet csak feljutni, ami a jól képzett hegymászókat is próbára teszi, így ez az útvonal nem jöhetett szóba.

A tervek szerint helikopterrel készültek feljutni az alaptáborba. A feljutás így is nehézségekbe ütközött az Annapurnán történt lavinabaleset mentési munkálatai és a rendkívül rossz időjárási helyzet miatt.

A kialakult helyzetben az ügynökség nem tudott helikoptert küldeni az emléktúra tagjaiért. Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője folyamatosan bátorította a csapatot, és a háttérben mindent követ megmozgatott a zarándokút sikeréréért. Az utolsó pillanatig bizonytalan volt a családtagok feljutása, de a végsőkig kitartottak - olvasható a közleményben.

Mint írják, végül öt nap várakozás után, április 21-én a család helikopterrel elindulhatott az alaptábor felé. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt pár perc repülés után vissza kellett fordulni. Végül másnap, április 22-én Kiss Péter családja sikeresen feljutott a Kancsendzönga 5515 méteren lévő alaptáborába.

Az emléktábla mellé koszorút, valamint magyar és székely zászlót helyeztek el, tisztelegve Kiss Péter és Erőss Zsolt emléke előtt. Egyben megemlékeztek Győrffy Ákosról is, Kiss Péter korábbi hegymászótársáról, aki április elején tűnt el az olaszországi Alpok Monte Rosa-masszívumán - áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!