Mentőakció

2023.05.26. 09:29

A világ legjobb serpái mennek Suhajdáért, de ma már valószínűleg nem érnek oda (videók)

A világ legjobb serpái dolgoznak azon, hogy a Hillary-lépcső aljában lévő Suhajda Szilárdot kimenekítsék. A kemma.hu összeállításából kiderül, milyen a világ 8000 méter felett, a halálzónában, és mi vár azokra, akik nekivágnak a Mount Everestnek.

MW

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

„Borzasztó gyorsak, ennyit el tudok mondani” – ezt nyilatkozta a Világgazdaságnak Pintér László, Suhajda Szilárd Mount Everest-csúcstámadásának kommunikációs vezetője pénteken, valamivel 16 óra előtt. 

Pintér László leszögezte, hogy az érkezés idejéről szóló becslésük nem publikus, arról pedig nem kívánnak részleteket közölni, hogy aktuálisan merre jár a mentőcsapat. Részletes információkat akkor fognak kiadni, amikor már lezárult a mentés, mindenkitől türelmet kér. 

Pintér László elmondása szerint a három serpa mindegyike világklasszis, a világ legprofibb serpái, akik kipihentek, frissek, kipróbált 8000 méteres hegyi vezetők. 

„A projekt ebből a szempontból a legjobb kezekben van” – húzta alá. Ugyanakkor tény, hogy Suhajda Szilárd éppen a harmadik éjszakáját tölti a halálzónában (a nepáli idő szerint a hegyen már besötétedett). Lényegében leírhatatlan, hogy ez micsoda terhelést, gyakorlatilag kibírhatatlan terhelést jelent az emberi szervezetre. Abban a magasságban most 40-50 kilométer per órás jeges szél lehet, a hőmérséklet mínusz 30 fok alá csökkent, a hőérzet ennél is alacsonyabb. Vagyis a körülmények messze vannak az optimálistól.

Mint ismert, csütörtök este egy hegymászócsapat észlelte, és egyértelműen beazonosította Suhajda Szilárdot. Életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. 

Hatalmas háttérmunka zajlik, három világklasszis serpa és gyakorlott hegyivezető indult Suhajda Szilárdhoz 

– számol be róla a Mandiner.

Ilyenek a körülmények a Himalája halálzónájában, ahol Suhajda Szilárd lehet (videók)

A hegymászó magyar idő szerint kedd este indult el a 7900 méteren fekvő négyes táborból, hogy egyedül, serpák és oxigénpalack nélkül első magyarként meghódítsa a Föld legmagasabb, 8848 méter magas pontját. Szerdán délelőtt (szintén magyar  idő szerint) még beszélt gyermeke édesanyjával, a feleségével, Legindi Tímeával. Szerda délután a csúcstól alig több mint 50 méterre jelzett utoljára a nyomkövetője – írja a kemma.hu

Suhajda Szilárd indulás előtt az egyik utolsó interjúját a KarcFM-nek adta

A hegymászó elmondása szerint a több mint nyolcezer méteres magasságok teljesen lecsupaszítják az embert, csak magára számíthat és találkozik valódi önmagával.

A portál összegyűjtött néhány videót, amely megmutatja, milyenek is a viszonyok a Mount Everesten, vagy hogy miért mondják például szakértők azt, hogy a csúcs közelében vannak olyan pontok, ahol a többi mászónak kellett volna találkoznia a volt esztergomi főiskolással.

Szilárd már sötétben érhetett a csúcs közelébe. Lássuk, milyenek is a viszonyok sötétben és világosban:

A Hillary-lépcső a csúcs közelében, ahol lényegében egy ember fér el egyszerre a nyomvonalon:

Tumultus a Himalája csúcsánál és onnan lefelé. Akár be is ragadhatnak itt a mászók a tömegben:

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

A nap melege segítheti Suhajdát

Klein Dávid a Hír TV-nek nyilatkozva megpróbálta érzékeltetni, milyen állapotban lehet Suhajda Szilárd. Kritikusnak mondta, hogy a magyar hegymászó már csütörtök este ötven órája mozgásban volt (ez immár tehát hatvan óra). A közösségi médián keresztül megpróbált ő is kapcsolatba lépni olyan hegymászókkal, akik az Everesten tartózkodnak.

S hogy mit segíthettek Suhajda Szilárdnak, akik rátaláltak? Oxigénnel láthatták el és vizet adhattak neki, foglalta össze a lényeget Klein Dávid, aki szerint 

a nap melege adhat még reményt, hiszen felmelegedve több esély van lábra állni.

A hegymászó édesapja, Suhajda Tibor a Facebookon azt üzente Szilárdnak, hogy nagyon várja haza a családja – írja a Magyar Nemzet.

Varga Csaba: az én esetem más volt, mint Suhajda Szilárdé

A Magyar Nemzet megszólaltatta Varga Csabát, aki magyar rekorderként eddig öt nyolcezres csúcsra jutott fel, ám a legutóbbi két Himalája-expedíciója során nem járt sikerrel. 

„Megértem Szilárdot. Jó erőben érezte magát, s noha lassabban a tervezettnél, de biztosan haladt felfelé. Megértem őt, ott volt a csúcs közelében, úgy mondanám, a csúcs bűvöletében, ahonnan nagyon nehéz visszafordulni. Én sem az Everesten, sem a Kancsendzöngán nem jutottam eddig. A beszámolók szerint Szilárd jól érezte magát, nyilván azt gondolta, hogy túl van a nehezén, meg tudja csinálni. Nyilván az is megfordult a fejében, mekkora ráfordítással járt, hogy odáig eljutott, s csak egészen kevés választotta el attól a sikertől, ami megváltoztatná az életét. Az ember az adott helyzetben valószínűleg nem hoz végleges döntést. Úgy gondolkodik, hogy na még egy kicsit, még néhány lépés, s ha az megy, akkor majd ismét átgondolja. Ám valószínűleg egyszer csak annyira kimerült, hogy már nem tudott haladni sem fölfelé, sem lefelé” – mondta.

A sokat emlegetett Hillary-lépcső nem extra nehézségű feladat, de nem is egyszer séta, azt a szakaszt, ahogy Varga Csaba fogalmazott, ki kell mászni. A nagyváradi alpinista megpróbálta érzékeltetni, hogyan halad ilyenkor egy hegymászó.

– Nyolcezer méter felett az oxigén sűrűsége kevesebb az egyharmada a normálisnak, ehhez már nem lehet hozzászokni, ezt csak rövid ideig lehet elviselni. Ha ott oxigénpalack nélkül valaki úgy tud haladni, hogy percenként egyet lép, az már nagyon jó – jegyezte meg Varga Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!