Vízilabda Eb

2018.07.19. 22:48

Az oroszok legyőzésével negyeddöntős a női válogatott

A fordulás után kissé döcögőssé vált a magyarok támadójátéka, de továbbra is stabilan védekeztek.

Barcelona, 2018. július 19. Leimeter Dóra (j) és az orosz Anasztaszija Szimanovics a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság nõi versenyének csoportkörében játszott Magyarország - Oroszország mérkõzésen 2018. július 19-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

A címvédő magyar női vízilabda-válogatott 8-7-re legyőzte a legutóbbi olimpián és világbajnokságon egyaránt bronzérmes orosz csapatot csütörtökön a Barcelonában zajló Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek negyedik fordulójában.

Bíró Attila együttese sikerével biztosította helyét a negyeddöntőben, az viszont csak a záró fordulót követően dől el, hányadik helyen kerül a nyolc közé.

A magyar válogatott szombaton 15.30-tól a németek ellen zárja a csoportkört.

Eredmény:

nők, B csoport, 4. forduló:

Magyarország-Oroszország 8-7 (4-2, 2-2, 0-1, 2-2)

Barcelona, Piscines Picornell, v.: Peris (horvát), Paoletti (olasz)

gólszerzők: Gyöngyössy 2, Keszthelyi, Gurisatti, Garda, Szilágyi, Csabai, Illés 1-1, illetve Ivanova 2, Gorbunova, Timofejeva, Szimanovics, Karimova, Szerzsantova 1-1

Magyarország:

Gangl – Szilágyi, Parkes, Szücs G., Illés, Keszthelyi, Leimeter – cserék: Horváth, Garda, Csabai, Gyöngyössy

A két csapat történetének 14. egymás elleni Európa-bajnoki összecsapása következett, a legutóbbi három találkozón a magyarok győztek, így az örökmérleg is nekik kedvezett 8-5-re.

A mostani meccsen Keszthelyi csodálatos lövésével szerzett vezetést Bíró Attila együttese, amely az elején helyzetig sem nagyon engedte az oroszokat. A jó védekezés nem térült meg elöl, előbb Parkes szórakozott el egy előnyt, majd Keszthelyi lövését hárította az orosz kapus, ugyancsak fórban.

Az oroszok a későbbiekben sem találták a magyar védekezés ellenszerét, míg Gyöngyössy emberelőnyben eredményes volt. Bő két perccel a negyed vége előtt Gurisatti lefordulás után pattintott a hálóba, ez pedig már sok volt az orosz szövetségi kapitánynak, ezért időt kért. ezt követően Gorbunova lövése nagy nehezen utat talált Gangl kapujába, viszont a túloldalon Gyöngyössy rögtön ötöst harcolt ki, amit Garda értékesített. A rivális emberelőnyből szépített nem sokkal a dudaszó előtt (4-2).

A második felvonás villámgyors orosz góllal indult, majd egy elszórakozott magyar fórral folytatódott. Gangl emberhátrányban védett hatalmasat, majd rögtön Szilágyi lőtte ki fórból a jobb felső sarkot. Az ellenfél Szimanovics révén szerzett újabb emberelőnyös gólt, a másik oldalon viszont előbb Gurisatti, majd Garda sem tudott élni a létszámfölénnyel.

Fél perccel a nagyszünet előtt újabb előnyt kapott a magyar válogatott, Bíró Attila időt kért, a figurát pedig Csabai higgadtan fejezte be, így maradt a kétgólos magyar vezetés. A fordulás után kissé döcögőssé vált a magyarok támadójátéka, de továbbra is stabilan védekeztek, így az oroszok egyetlen találatot tudtak csak faragni a hátrányukból.

A záró felvonást Gyöngyössy Anikó kiváló centermunkája után egy csavargóllal nyitotta, majd egy emberelőnyös orosz gól következett. A rivális legjobbja, Prokofjeva még a kaput sem találta el emberelőnyben, az ellentámadásból viszont Illés gólt szerzett. Az oroszok fél perccel a vége előtt még betaláltak, de egyenlítésre nem maradt idejük.

Csapatépítő jellege volt ennek az összecsapásnak, kellett a győzelem – értékelt Bíró Attila az M4 Sportnak. A szövetségi kapitány kiemelte, van mit javítani az együttes játékán. Van hiányérzetem egy-két dologban, hiszen néhány játékos támadásban alulteljesített. Mindazonáltal nagyon komoly csapatjátékot mutattunk be, s védekezésben is komoly teljesítményt nyújtottunk.

Rámutatott, támadásban az emberelőnyök és a lefordulások kihasználásában kell javulni.

Borítókép: Leimeter Dóra (j) és az orosz Anasztaszija Szimanovics a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság női versenyének csoportkörében játszott Magyarország – Oroszország mérkőzésen 2018. július 19-én.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!