Házi-mozi

2007.01.27. 09:33

Maestro, itt az idő!

Bekerült az Oscar-díjra felterjesztett öt legjobb mű közé M. Tóth Géza alkotása. Ha az eddig negyven különbözÕ fesztiváldíjjal kitüntetett, mindössze négy és fél perces animciós film győz február 25-én a Los Angeles-i gálán, akkor Rófusz Ferenc A légy című alkotása után ez lesz a második magyar Oscar-díjas animációs film.

Nádas Dávid

A sötétből előtűnő harmónikaszerűen mozgó szerkezet – a kéz – egy harangfejű, kigúvadt szemű, csőrös maestrót készít elő a fellépéséhez. A tükrös szekrénykére tesz egy pohár italt, majd szép sorjában megtisztogatja a művészt a fiókból módszeresen előszedett eszközökkel. Megtörölgeti a fejét, a csőrét, melybÕl áriák szállnak pár másodpercig, végül pedig a kalapját is. Közben a szívószállal kortyolgató maestro csattogtat a csőrével, mely igen mókás a helyzet komolyságához képest, viszont nem meglepő a mű nagyon egyedi légkörét tekintve.

A mozgások keltette zajok, a szürcsögés és a kattogás mellett harmónika dallamok és dobpergések hangzanak fel, melyek még jobban kiemelik a helyzet fontosságot, mely szerint itt nemcsak hogy készül, de történni is fog valami! Rendkívüli összhangban van a cselekmény, a zene és a kamera mozgása, mely folyton akadozva veszi a jelenetet, mégpedig körbe-körbe járva az apró helyiséget.

Ebből következik a néző érzelem-és hangulatváltozása, s kíváncsisága, vajon mi lesz ebből? A robotkéz végez, visszapakol mindent a fiókba, majd megpörgeti a maestrót, aki így a vélt bejárat felé fordul a székével együtt. Ekkor végre megáll a vontatott mozgás, és a kéz leoltja a lámpákat. A zene halkul, a kattogás erősödik... Majd hirtelen kinyílik egy kis ajtó, melyen fény árad be, s a kéz felkapva a maestrót kilógatja az ajtón túlra – KAKUKK! KAKUKK! Aztán visszarántja, és az ajtó becsapódik. Vagyis vége, mégis itt kezdődik csak el, mert hogy miről is szólt, azt csak ezután gondoljuk végig...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!