Házi-mozi

2007.02.09. 10:59

Fűrész III

Nem éppen szívet melengető dolog azon elgondolkodni, ha választhatnánk halálnemet, mily módon óhajtanánk a másvilágra távozni. A Fűrész III kapcsán viszont minden bizonnyal felmerül majd ez a gondolat, mivel a filmben a golyó általi elmúlás a leghumánusabb verzió.

Fenyő Zsuzsanna

Aki látta valamelyik részét az immár trilógiává bővült horrorsorozatnak, ismeri a film alapmotívumát. A bomlott elméjű főgonosz, azaz Jigsaw, hátborzongató játékot játszik áldozataival. Foglyul ejti majd csapdába zárja őket, amelyből csak úgy lehet kiszabadulni, ha kárt tesznek magukban. Mondjuk lefűrészelik a saját lábukat... A gyilkos játékra kényszerített emberekben egy a közös, valamiféle bűnt mindannyian elkövettek, vagy nem képesek túllépni saját hibáikon. Itt lép a képbe őrült pszichopatánk, aki fura módszerrel ugyan, de megpróbálja ráébreszteni őket az élet értékére.

Fontos momentum, hogy Jigsaw az egyetlen, aki mindhárom részben jelen van, mivel a többiek hullanak, mint a legyek. Ennek folyományaként aztán nincs egyetlen pozitív figura, aki mindhárom részen át felvenné a kesztyűt a gyilkolászó bolonddal szemben. Ez annak okozhat hiányérzetet leginkább, akinek a csontjába mar az igazságtalan szenvedés és általában azt várja, hogy a rossz igenis lakoljon meg. A jó pedig ha még sebesülten és megkínzottan is, de legalább maradjon életben.

A Fűrész első részét még hihetetlenül kicsi költségvetésbÕl gazdálkodták ki. Néztek is jó nagyot, amikor bankot robbantott a mozipénztáraknál, és ezzel ismét bebizonyosodott, hogy az alacsony költségvetés nem egyenlő a silány minőséggel. A kis pénz annyiban köszönt vissza, hogy a film minimalista lett a szó legjobb értelmében. Ismeretlen színészek, kevés díszlet, kevés trükk, de briliáns operatőri munka, remek színészi alakítások és ragyogó rendezés. Ezek megtalálhatók a Fűrész III-ban is, viszont a forgatókönyvet és ezzel együtt a sztorit is agyonbonyolították. A történetvezetés sokkal zavarosabb, mint korábban és emiatt a néző kissé elveszik a sok borzalom közepette.

Fröcsög a vér, csavarodnak a végtagok, nyikorog a lánc és még egy agyműtétet is megnézhetünk premier plánban, lékeléssel, skalpolással, mindennel együtt. Az áldozatok egymás után lehelik vagyis inkább ordítják ki lelküket, a legkülönfélébb módokon, amit emberi elme kitalálni képes. Egy-egy jelenet még a nézőnek is fáj, főleg, ha rendelkezik némi empátiás készséggel.

A Fűrész III intenzíven közvetíti azt a nyomasztó és fullasztó hangulatot, amely az előző két részben is sokkolóan hatott a közönségre, professzionális módon borzongatja lelki világunkat és egy horrorfilmtÕl ezt várjuk. Az utolsó képkocka után azonban mégis marad valamiféle hiányérzet annak ellenére, hogy emelt szintű adrenalinnal ültük végig a másfél órát és szörnyülködtünk eleget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!