Házi-mozi

2007.02.02. 14:05

Véres gyémánt

A gyémánt a lányok legjobb barátja – énekelte anno Marilyn Monroe. A véres gyémánt című filmből pedig kiderül, hogy a gyémánt bizony főhősünk, a szőrösszívÛ kalandor Danny Archer (Leonardo Di Caprio) szívét is megdobogtatja, olyannyira, hogy képes érte kormánykatonákon, lázadókon, dzsungeleken és szavannákon is átgázolni.

Fenyő Zsuzsanna

A Véres Gyémánt hosszú film, az alkotók 150 percre nyújtották a történetet, és itt követték el a legnagyobb hibát. Azt az alaptételt, miszerint a kevesebb több, a Véres gyémánt esetében figyelmen kívül hagyták, és annyi mindent sűrítettek bele, hogy kicsit olyan lett, mint egy pizza, amelyen túl sok a feltét.

A történet egyik vonala leginkább az Indiana Jones filmekre hajaz, miszerint van egy vagány férfi, aki tűzön-vízen átkel, hogy megszerezze az áhított kincset, azt a bizonyos véres gyémántot. A másik szálon egy afrikai halász drámája bontakozik ki, aki egy pitbull szívósságával próbálja rendezni életét és visszakapni családját, akik a polgárháború miatt szakadtak el tőle – ehhez persze felhasználja azt a drágakövet, amelyet ő talált és rejtett el egy gyémántbánya mellett. A harmadik irány a ’90-es években Sierra Leonéban lezajlott polgárháború szörnyűségeit igyekszik elénk tárni, meglehetősen realista formában.

A rendező, Edward Zwick mögött van már néhány húzósabb mozi, mint például az Utolsó szamuráj, A szenvedélyek viharában vagy a Szükségállapot.  Ennek ellenére a film egy kisé darabos, s hangulatából és dramaturgiájából előre sejthetjük, hogy a vége nem lesz maradéktalanul boldog, tehát valami(k)ért biztosan feleslegesen drukkolunk.

A film természetesen számos pozitívummal is rendelkezik. A színészek remekül hozzák a karaktereket. Leonardó Di Caprio alakítása figyelemreméltó, Jennifer Connelly szép, mint mindig, Djimon Hounsou, a második afrikai férfi, akit Oscar-díjra jelöltek, Solomont, a halászembert formálja meg kiválóan.

A film negatívumai ellenére képes a székhez szögezni a nézőt, bár a sztori közhelyes eszközökkel operál, mégis szolgál némi tanulsággal. Azzal mindenképpen, hogy adjunk hálát, hogy a világ jobbik felén élünk...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!