Házi-mozi

2007.09.09. 10:08

Férj és férj – Hidegek melegen

Melegnek lenni bizony nem könnyű. Akkor sem ha valaki tényleg az, és akkor sem, ha nem az, de mégis annak akar látszani. Mindkét helyzetnek megvannak a hátrányai, de a Férj és férj című filmben általában az utóbbi szituáció kellemetlenségeivel ismerkedhetünk meg.

Fenyő Zsuzsanna

Chuck és Larry nagyon jó barátok, élik a tűzoltók hétköznapi életét, dolgoznak, kosaraznak, csajoznak vagy gyereket nevelnek, kinek mi jutott. Egy nap Larry-nek meggyűlik a baja a bürokráciával, és mivel első felesége néhány éve elhunyt, úgy határoz, hogy minden bajára megoldást jelenthet egy új ara. Ám megfelelő hölgyismerős híján, a szoknyabolond Chuckot, legjobb barátját kéri meg, hogy legyen élete párja, legalábbis a köztisztviselők előtt. Chuck nehezen ugyan, de végül teljesíti a furcsa kérést, de ezután jön még csak a neheze. Be kell bizonyítaniuk, hogy ők tényleg melegek, ami a két abszolút hetero fickónak egyáltalán nem könnyű.

A sztori jópofa, rengeteg lehetőséget rejt magában, ám ugyanakkor sok olyan pontot is, amikor képletesen szólva meg lehet csúszni egy banánhéjon. Az alkotóknak ezt a bizonyos banánhéjat a legtöbb esetben sikerült elkerülni, nem estek túlzásba és nem durrogtatták egymás után a meleg közhelyeket. Tényleg érezhető az erőfeszítés, hogy a film könnyed legyen és ne közönséges.

A Férj és férj egyébként nehéz feladatot vállalt magára. Először is olyan történetet állít a középpontba, amely a homoszexuálisokra fókuszál, másodszor pedig vígjátékként dolgozza fel a sztorit, ami még külön megbonyolítja a helyzetet. Hiszen ilyen esetben nem árt, ha a produkció politikailag korrekt, nem sért meg senkit és semmit, nem gagyi, és nem olyan poénokkal operál, amelyektől felfordul az ember gyomra.

Szerencsére a poénok többségére nem lehet panasz. Azt nem lehet mondani, hogy nem harsányak, vagy nem lőnek el néhány közhelyet, de ennek ellenére is jót lehet szórakozni vicces jeleneteken, amelyek meglepően gyorsan követik egymást. Nincs igazán üresjárat, amely külön felüdülés a nevetésre szomjazó nézőnek.

Az ilyen típusú filmekben megszokott gusztustalan poénok szinte teljesen hiányoznak, amelynek kifejezetten örülhetnek azok, akik a falnak mennek a Hangyák a gatyában típusú blődségektől. A magyar fordítókat pedig, ha a címért nem is, de azért a néhány szellemes szóviccért hátba lehet veregetni, amelyek valóban mulatságosak és tükröznek némi nyelvi leleményt.

A meleg kérdést is viszonylag korrekten kezeli a film, és bár tagadhatatlan, hogy feltűnik néhány sablonos jelenet, ám akad egy-két eredeti ötlet is, amely színt visz az első hallásra kissé talán egyszerűnek tűnő történetbe. Amit az alkotók kihagyhattak volna, azok a film végén látható érzelgős jelenetek, amelyekben valósággal ránk tukmálják a szokásos erkölcsi tanulságokat: hogy a barát a bajban is barát, meg, hogy a melegek is emberek... Néhány filmesnek soha nem fog leesni a tantusz, hogy attól, mert valami nincs az arcunkba tolva, még nagyon is érthető.

Ebben a filmben a karakterek viccesek, a tűzoltók jópofák, Jessica Biel dögös, a bejárónő randa, a gyerekek aranyosak, tehát nagyjából minden és mindenki a helyén van. Aki jól akar szórakozni, és szeretne közel két órán keresztül heherészni, kacarászni, vagy éppenséggel röhögni, nézze meg a filmet. Hiszen végül is erre való egy vígjáték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!