Házi-mozi

2007.10.15. 10:14

Zuhanórepülés – Az alvilág nem létező romantikája

A Zuhanórepülés című film a naturalista krimik műfajába sorolható, amelyben igen realisztikusan próbálják megmutatni mocskos magyar alvilágot. Záporoznak a csúnya szavak, van szex premier plánban, fegyverek is elsülnek és hihetetlen mennyiségű kopasz, alvilági figura tűnik fel a vásznon.

Fenyő Zsuzsanna

Ettől azonban nem válik élvezhetővé a film, amelynek számos jelenete adhat okot arra, hogy a kevésbé kitartó nézők megfutamodjanak és otthagyják az egész maszlagot még a vége főcím előtt.
[caption id="" align="aligncenter" width="460"] foto: www.origo.hu
[/caption]
A film főhőse Theo mielőtt kiszabadul a börtönből mindenkinek, köztük magának is, megfogadja, hogy ő aztán jó útra tér, ha kikerül a zárkák kegyetlen világából. Ám ahogy az lenni szokott, amint kilép a szabad életbe, rögtön beszippantja a felkínált fehér port, az alvilág meg őt és így visszakerül a bűnös körforgásba, amely elől igazán nem is akart elmenekülni. Mivel jól érzi magát a szennyben, a bártündérek és a sztriptíztáncosnők között, miközben egyik piát hajtja fel a másik után. Aztán megpillant egy szőke lányt a tömegben, akibe jól beleszeret, és akiről kiderül, hogy az egyik maffiafőnök húga. Ez persze rengeteg bonyodalmat eredményez.

A film első fele leginkább egy olyan főiskolai hallgató vizsgamunkáját idézi, aki valami nagyon egyedit és művészit akar alkotni, ám végül egy elvont és nézhetetlen produkciót hoz létre. A dialógusok csapnivalóak. Ennyi banális, semmitmondó és közhelyes szöveget még egy dél-amerikai szappanoperában sem hallani. A szereplők többségének színészi játéka pedig körülbelül annyira hiteles, mintha egy levelibéka próbálna eljátszani egy krokodilt. (Tisztelet a néhány kivételnek – a szerk.)

A rendező viszont láthatóan rettentően igyekezett, hogy valósághűen ábrázolja a drogdílerek és a sztriptízbárok világát, ami a fent említett problémák miatt nem igazán jött össze. Hiába a szürkés színek, a meztelen női mellek, a szétpofozott arcok és a szexjelenetek, sajnos ez nem elég ahhoz, hogy egy film jó legyen. Ráadásul az a képi megoldás, amellyel a drog és az alkohol hatását érzékeltetik iszonyatosan ötlettelen. Ahogy a történet is.

A bűnözők világát, már sokan és sokszor megmutatták a saját szemüvegükön keresztül, és a modern Rómeó és Júlia történetet is láttuk már vagy ezerszer. Tehát ha valaki arra adja a fejét, hogy a kismilliószor feldolgozott témát ismét filmre viszi, jó ha rendelkezik némi kreativitással, és megpróbálja kicsit másként elmesélni sztorit. Ezt a Zuhanórepülésben nem sikerült megoldani.

A film végére szerencsére valamelyest felpörög a tempó, és az ember nem azt találgatja egyfolytában, mikor lesz már vége. Az utolsó fél óra azonban nem elég ahhoz, hogy az ember elfelejtse a korábbi 80 perces folyamatos kínlódást.

A Zuhanórepülés sajnos olyan, mint a címe, egyenesen visz minket lefelé, majd bele is döngöl a földbe. Csak és kizárólag azoknak ajánlható, akik szilárdan eltökélték magukat, hogyha kell életüket és vérüket (és majdnem két órájukat) is feláldozzák a magyar filmért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!