Házi-mozi

2008.03.14. 14:42

A jó, a rossz és a muff

Egyetért-e Ön azzal, hogy 2009-től alanyi jogon járjon a teleportálás? Aha, mi a tököm az? Mindegy.

Balassa Tamás

Fontos, hogy ingyen legyen, mert az már ciki nagyon, hogy megfizetünk, amiért ideszületünk a földre, és amikor akkor még a teleportálásért is levegyen bennünket ez a nyámnyila állam. Gyuri bátyám, nem telefonálás, hanem teleportálás, ne akadjon el ezen mindig! A lényeg, hogy észvétlenül be tud rombolni példának okáért ­­a pékhez, leperkálja a 3.60-at, és a másik pillanatban már otthon van a vekni-cuccal, öreglány meg elégedett. Klafa, mi!

És még mennyi jogos igény volna: politikus kamuzik, polgár elteleportál az igazságért.

Világvége volna, belátom, annyi lenne a sok ezer év izzadtságával kigürcölt népképviseleti demokráciának, az Állami Nyomdának, Cser-Palkovics és Budai szóvivőknek meg a kifilézett Napkeltének. A polgár alanyi jogon szügyig járna az őt megillető realityben, Hajdú Péter kiszabadítaná börtönéből a tehetségét, Fekete Pákó lehetetlennek látszó utazást tenne a koponyája körül, Anettka a csillagközi érdekképviseletek összefogásának dacára kilőhetné magát végre az űrbe. Túl szép, hogy igaz legyen.

Hungarian típusú találkozások a valósággal, Németh Lajos, RTL Klub, Iklódbördőce.

Sci-finek sci-fi a Hipervándor is, de ennyire azért nem jó. Viszont bátran kezdődik. Mert bátor cselekedet a bő lére eresztett stáblista alatt előállni a farbával, s feltárni a film alaphelyzetét. (Van egy srác, aki beszakad a jégpáncél alá, és mielőtt a sodró ár meghalasztaná, átteleportál egy könyvtárba, majd elteleportál otthonról goromba apja elől, övé a világ, a Szfinx tetején reggelizik, a Tower óramutatójába kapaszkodva nézi a csillagokat, mindezt szemhunyásnyi idő alatt.) A film készítői a stáblistába tömörített alapozással azt mondják: teli vagyunk ötletekkel, örülünk, ha elég lesz rá a mozi másfél órája.

A Hipervándor írói a stáblistával majdhogynem be is fejezték a filmet.

Pedig Doug Liman (Mr. és Mrs. Smith, Bourne-rejtély) amerikai sci-fijében benne volt a lehetőség. Mert az tényleg elég izgalmas, ha az ember gyereke secperc alatt, észrevétlen be bír rombolni egy bankba bárhol, és ki bírja bankrabolni azt. Davey (Hayden Christensen) így is tesz, gardrób helyett neki a világ bankjegyei számára fönntartott kutricája van otthon. És él, mint Marci hevesen.

A jó, a rossz, és a muff, oszt meg is vagyunk, mondták ekkor a forgatókönyvírók.

A jó egy másik térben ugráló teleportáns (teleportálós, teleportos, teleportás?) lesz. Griffin szerepében Jamie Bell ugrik be Pókembernek Batman mellé. Összefognak hát. Miért is? Naná, hogy egy gonosz ellen, akit egy fehérhajú fekete, a szebb napokat látott félisten, Samuel L. Jackson formál. Paladinoknak hívják azokat a népeket, akik általam meg nem fejtett okból vadásznak a csóró Vándorokra. Erről ennyi derül ki: 1. miért cseszegetsz, kisköcsög?, 2. azért, mert csak, 3. de hát nem is vagyok rossz gyerek, 4. de még lehetsz!

Paladinék preventív célzattal fingatják megfelé a Vándorokat. Ezzel nehéz vitatkozni. Főleg utólag.

A muff egy szép kiscsaj lesz, Rachel Bilson, aki a szép hollywoodi nézést már baromira jól nyomja, a többi meg belé van szorulva. Minden kiderül a szereposztón (vö: Casting: szereposztó a díván). A látványról azért érdemes még szót ejteni, az ugyanis szerintem egészen ott van a szeren. Műfaji kérdés persze, ha valaki alapállásból nyűgös Yoda mester meséitől (amit nem értek), az nekifutásból fog hányni a Hipervándoron. De aki a tudományos fantasztikumokon nőtt föl, és még nem operáltatta át magát Darth Vader nagyúrnak, az szeretni fogja a képi világot.

A nyitva maradt féreglyukon a Szaharába áteső londoni emeletes buszt, teszem azt.
 
Vaó! Mondom, hogy király a látvány! A sztorit meg költsék hozzá, ahogy én is tettem. Így aztán a végén még sajnálni fogják, hogy nem egész másfél órás a mozi. Több is lehetne.

Teleportáljanak vissza. Sima kétesélyes siker.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!