Házi-mozi

2008.07.06. 17:54

Sző, fon, kaporszakállú - (Wanted)

Aha, a sors irányít, meg minden, megmondja, mit megmondja, szövőszéken megszövi a frankót, hogy kinek kék beadni a kulcsot, hogy a gyilkos-kisiparosok bevégeztessék a sorsot. Aha, aha, aha. Dá-dá-dá.

Balassa TamásNincs, de igény volna rá. Ezt mondja minden idők egyik legundorítóbb zsidóviccében az egyszeri Józsi bácsi, akinél szociológusok érdeklődnek, hogy van-e a kis falujukban antiszemitizmus? Hát ilyesmi jutott eszembe a Wanted című amerikai akciófilmről, ahol gigalátvány szövetkezik a gigaostobasággal. Nagyon mégsem lehet rá haragudni. Egy átlagos vasárnapi ebéd utáni átlagosan kirekesztő katolikus püspöki kari kiáltvány a tudomány és a cölibátus haladását gérbe vágó melegházasság ellen sokkal inkább megmozgatja az ember haragvásközpontját.Vagy egy átlagos szombati köcsögözés, honvédő fiaink Molotovkoktél-gyárának besülésével.

A Wanted mozira nincs miért nagyon haragudni. Angelina Jolie piros sportkocsis lövöldözős kihajolós kicsit sem erotikus ajak-berendezésű képe után ki várna egy Andrej Rubjlovot, hogy egy orosz ikont idézzek, bizonyos Tarkovszkijt. És hogy egy másik orosz ikont fűzzek be a történetbe hamarosan, de elébb hadd kanyargok vissza a bizonyos szövőszékhez, amelyet egy bizonyos Szövetség üzemeltet, sponsored by Sors. Nem kamu, tényleg csattog egy mocskos nagy szövőszék valami ódon falak között, és a vászonba kajakra beledolgozza, kinek kell megmurdelni gyorsan.Azt most nem firtatnám, hogy ha Kovács János jön ki, mi az orrvitorlát csinálnak a lövöldözöncök!

Egyszer egy ügynök nem húzta meg a ravaszt, a célpont másnap megerőszakolt egy egész óvodát konyhás nénistől. Körülbelül ennyi komolyság van abban, amikor Angelina Jolie a fenti mondathoz hasonlóval osztja a szürkeállományt hősünknek. Éppen úgy, mint amikor kéretlen levelek fenyegetnek, hogy ha megszakítod a sorozatot, akkor a feleséged másnap egy török kamionban Cser-Palkovics Andrással fog Ki miben tudóst játszani. Gyomor rándul, hát borzong, nincs az az átlagosan vendégszerető és elfogadó magyar idegrendszer, ami ezt a fenyegetettséget buziverés, horogkeresztes-pólóban flangálás és Horn Gábor zsidógecizése nélkül kibírná.Arról nem szól a fáma, hogy a jó öreg és nyilván kaposszakállú Sors mi alapján hoz halálos ítéletet.

Csak remélhető, hogy ennek a Sorsnak több esze van, mint kétezer-nyolc Polgár Tamásnak együttvéve, aki ennyi ésszel is csak az ismert tudományos munkásság kiteljesítéséhez tudott asszisztálni. Ezt a Sorsot mindenesetre komolyabban veszik, mint átlagosan magyar jogalkotók a szélsőjobboldali fenyegetést. Egy egész regiment bérgyilkos dolgozik Sorsunk keze alá, elolvassa a Nagy Szövőszék Mai Halálos Ítéletei és Fuss Mert Megdöglesz című szkeccseket, betárazza a borzasztó nagy stukkerekbe a skulókat, és akit bármelyik megtalál, az bizony megdöglend.És az ügynök lő, de mert késlekedett, a golyóbisnak kanyarodnia kell. Kiscsikó, hát ez is gond?

Nyeszlett, kákabélű, gizda, beszari alak a hősünk. James McAvoy karakterére bízvást csak hellyel-közzel sikerült megfelelő jelzőket akasztanunk, ezért gondoljunk el egy kétszer ennyire árnyékembert, aki számokba fojtott hivatalnokként éli életét, amibe egy átlagosan nyugdíjas könyvtáros is belehalna a hatodik percben. De mert apja örökét hordozza a génjeiben, a minutánkénti 400-as szívverés képességét, ezért emberfölötti a csákó. Beszáll hát gyilkolászni, mert az klafa: ki ne akarná Kulcsár Brókerbotrányt, Tocsik Sikerdíjat, Zuschlag Alapítványt vagy bármelyik átlagosan hazudós magyar kormányfőt legalább kukoricagóréra térdepeltetni. Ugye, na.Molotov-koktélt pihenőállásba: a filmet nem kell komolyan venni, ez csak képregény.

Rendezője, akit jól megígértem tizenhárom átlagosan magyarral, egy beszarival és két buzi-köcsögözővel ezelőtt, Timur Bekmambetov. Már a neve jó a palinak (bár kicsit nehezebb lesz megtanulni, mint John Woo nevét), de ha elolvasnak vele egy interjút, még szimpatikusabb lesz. Oroszföldön él, két orosz thriller után csábította a tengerentúlra a filmvilág, de most is azt vallja, hogy nem muszáj amerikai filmet nézni, lehet az orosz is, és egyre több is van belőle.

Jolie egy Ladával beleszáll a rohanó vonatba: ilyen s még ilyenebb látványok sorával villant a Wanted.

Álluk leesik, az tuti: egy Mátrix kettő és egy Bourne-három, az egy Wanted.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!