Házi-mozi

2008.11.13. 13:43

Risza a Tutkerájban (Madagaszkár 2.)

Hát nem egy Rémusz bácsi vagy egy Rumcájsz, de a mai törpéknek talán az lesz, és végül is nem tanít rosszra. Számolni viszont igen: 2. rész után a 3. jön.

Balassa Tamás

A Madagaszkárnak hálás tud lenni az ember, kellemesen kikapcsol, szerethető figurákat mutogat, vicceket mesél, van benne jó és rossz, de Semjén Zsolt szerencsére egy szál sem, vagy éppen Lendvai Ildikó vagy Tomcat, pedig mindháromról azonnal, semmi fantázia nélkül lehetne egy idegesítő rajzfilmfigurát készíteni, akinek öntöttvas palacsintasütővel ütik a kemény kobakját, de akkor az már a Henrik, a Kemény.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Kellemesen kikapcsol, szerethető figurákat mutogat
[/caption]
A Madagaszkár vegytiszta klisékből összelaborozott munka, de pontos munka...

Olyan ez, amikor a hipnotizőr azt mondja, hogy nézd az ujját, mormog közben, mert mormogni azt kell közben, és akkor te önszántadból révületbe esel. Arról meg azt mondják, révülni jó. Erről persze ne éppen egy rajzfilm folytatása fölött nyissunk vitát. Tom McGrath és Eric Darnell Madagaszkár kettőjében a legnagyobb poénok majdnem mind visszaköszönő poénok: a négy zöldsapkás határozottságú gyalogsági pingvin őrülete, Mort, a bávatag maki ragaszkodása és Zsülien, a makirály ügyefogyottsága valódi zsenialitás a moziban. Még akkor is, ha már láttuk őket működni az elsőben.Ki elégedne meg azzal, hogy a Gyaloggaloppot megnézheti egyszer. Az nem tutkeráj.
 
Afrika viszont az. És ha már: szlenggel most is jó alaposan kitömték a folytatás behízelgő vadállatait. Köztük elsősorban persze Alexet, a New York-i táncos-komikus oroszlánt, Melmant, a vízilóra gerjedő hipochonder zsiráfot, Martyt, az identitásproblémával küzdő szószátyár zebrát, és nem utolsósorban Glóriát, a terebélyes vízilovat.  Négyes ezúttal a nagyvárosba igyekszik vissza, s a hosszú utat egy csúzliból kilőtt szakadék repülőgép-ronccsal gondolják megtenni.
[caption id="" align="alignleft" width="650"] A négyes négyfelé szakad a rezervátumban
[/caption]
Még hogy a pingvinek nem tudnak repülni! Mi az hogy! Nem kicsit. És zuhanni hogy tudnak!
 
Hol máshol, mint a fekete afrikai szavannán pottyannak le, egyenesen Alex rég látott családjának közepébe. A gumioroszlán azonban nincs felvértezve a természeti elemek és jobb csapott csapások ellen, ezért csakhamar száműzetés leszen az osztályrésze. A négyes négyfelé szakad a rezervátumban, ám a kihívás, a kiszáradt dagonya feltöltése és az ellen-oroszlánkirály megdöntése ismét összeboronálja őket. A második rész vége szokatlanul szomorú, mert mind a négy főhős maláriásan leheli ki a lelkét, nem is értem, ki szerepel majd a harmadikban?
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] És riszálják úgy is, úgy is
[/caption]
A fentiekben elrejtett kakukktojás-mondat megfejtői boldogan élnek, míg meg nem halnak.
 
És riszálják úgy is, úgy is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!