Házi-mozi

2010.01.19. 09:56

A kurtizán szeretője és a próféta is jön

Dustin Hoffman, Sam Mendes, Almodóvár - kedden véget ért a tavalyi évad, kezdődik az új a kaposvári Kortárs Filmkulbban. Tíz filmet vetítenek a Palace Cinemában júniusig, igazi csemegék. Program és filmtartalom alább.

Balassa Tamás-Sonline

A globális kommerszfilm-gyártás fősodrából kiszakadva ismét az élet mélységei és magasságai felé nyit utat a kortárs filmklub Kaposváron.

Tizenkettedik évadját kezdi a program, melybe a hagyományoknak megfelelően tíz alkotást válogattak a szervezők. Drámák és vígjáté-
kok adják a sorozat gerincét, ám e szélsőségesség csupán annyit jelent: nem a felszínt karcolják, hanem valós kérdéseket feszegetnek az alkotók.

Kéki Kálmán filmklubvezető és Bujdosó Bálint, a vetítéseknek otthont adó Palace Cinemas mulitplex menedzsere elmondta: a megszokottnál is több európai filmet sikerült beleilleszteni a programba. Csupán a mozgóképek harmada amerikai vagy amerikai koprodukciós, emellett két francia, egy-egy olasz, spanyol, német, norvég, valamint egy angol–német–francia koprodukcióban készült film szerepel a listán. Több közülük Golden Globe, Arany Medve vagy Arany Pálma díjakkal és jelölésekkel büszkélkedhet.

A Kortárs Filmklub 2010. első félévi műsora

Február 2-3-4: Szerelem második látásra (Last Chance Harvey)    
színes, feliratos, angol-amerikai romantikus film, 92’ (12)

Február 16-17-18: A próféta (Un prophete)   
színes, feliratos, francia-olasz filmdráma, 150’ (16)

Március 2-3-4: Vénasszonyok nyara (Pranzo di ferragosto)   
színes, feliratos, olasz vígjáték, 75’ (12)

Március 16-17-18: Free Rainer - A te tévéd is hazudik  (Free Rainer)   
színes, feliratos, osztrák-német dráma, 120’ (BA)

Március 30-31-Április 01: Tiszta napfény (Sunshine Cleaning)   
színes, feliratos, amerikai film, 102’ (12)

Április 13-14-15: Továbbállók  (Away We Go)   
színes, feliratos, amerikai-angol vígjáték, 98’ (16)

Április 27-28-29: Megtört ölelések (Los abrazos rotos)   
színes, feliratos, spanyol dráma, 128’ (12)

Május 11-12-13: Chéri - Egy kurtizán szerelme (Chéri)   
színes, feliratos, angol-német-francia romantikus film, 92’ (12)

Május 25-26-27: Észak (Nord)   
színes, feliratos, norvég vígjáték, 78’ (12)

Június 8-9-10: Welcome  
színes, feliratos, francia film, 110’ (12)

Előadások kezdete: kéthetente kedden, szerdán, csütörtökön 19 órakor. A bérlet január 18-tól megvásárolható a Palace Kaposvár mozi pénztárában. Ára: 4900 Ft

A filmek tartalma

Szerelem második látásra
(Last Chance Harvey)    
 
színes, feliratos, angol-amerikai
romantikus dráma, 92 perc, 2008 (12)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dustin Hoffman reklámdalocskák szerzőjét alakítja, akinek egy dobása marad, hogy meggyőzzön mindenkit kiváló képességeiről.
[/caption]

rendező: Joel Hopkins
szereplők:
Dustin Hoffman (Harvey Shine)
Emma Thompson (Kate Walker)
Eileen Atkins (Maggie Walker)

Díjak és jelölések:
Golden Globe díj (2009) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Dustin Hoffman
Golden Globe díj (2009) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Emma Thompson

A new yorki Harvey Shine, reklámdalocskák szerzője épp a határán táncol, hogy elveszítse lassan amúgy is zsákutcába torkolló állását. Főnöke figyelmezteti, hogy már csak egy utolsó esélye maradt, így mielőtt Londonba utazik lánya esküvőjére, Harvey megígéri, hogy hétfő reggelre visszatér, hogy részt vegyen egy fontos találkozón, és meggyőzzön mindenkit képességeiről. Amint megérkezik a brit fővárosba, lesújtó hír fogadja: lánya nevelőapját kérte meg, hogy az oltár elé kísérje. Leplezve csalódottságát Harvey elmenekül az esküvőről, abban a reményben, hogy eléri gépét, ám ez nem sikerül. Felhívja főnökét, hogy elmagyarázza a helyzetet, de az azonnal kirúgja. Sebeit nyalogatva a reptéri bárban Harvey megszólítja az érzékeny, negyvenes közvélemény-kutató Kate-et. A nőt, akinek élete a munkája, alkalmi vakrandijai és rátelepedő anyja folyamatos telefonhívásai körgyűrűjébe zárva telik, megérinti Harvey személyisége, a férfit pedig inspirálja Kate intelligenciája és együttérzése. A találkozás mindkettejükben megmozdít valamit, és hamarosan azon kapják magukat, hogy egymás hatására kezd megváltozni a világ körülöttük - és bennük.

A próféta
(Un prophete)     
 
színes, feliratos, francia-olasz
filmdráma, 150 perc, 2009 (16)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Börtönkarrier. Korzikai és muzulmán klán háborúzik a hatalomért.
[/caption]

rendező: Jacques Audiard
szereplők:
Tahar Rahim (Malik El Djebena)
Niels Arestrup (César Luciani)
Adel Bencherif (Ryad)

Díjak és jelölések:
Cannes (2009) - Zsűri Nagydíja: Jacques Audiard
Cannes (2009) - Arany Pálma jelölés: Jacques Audiard
Golden Globe díj (2010) - Legjobb idegennyelvű film jelölés

Malik El Djebena-t hat év börtönbüntetésre ítélik. Amikor a 19 éves, írni és olvasni nem tudó fiatalember a börtönbe érkezik, elesettebbnek és kiszolgáltatottabbnak tűnik, mint a többi elítélt. A korzikai elítéltek pártfogásukba veszik és a csoport vezetője, aki a börtönt is uralja, kisebb feladatok elvégzésével bízza meg és tanítani kezdi. Malik bátor, gyorsan tanul és elnyeri a korzikaiak bizalmát, ám hamarosan önálló terveket is sző. Titokban saját hálózatot szervez, miközben a korzikaiaknak továbbra is az alázatos lakáj szerepét játsza. Rendszeres hazalátogatásai alatt drogkereskedelmet bonyolít a börtön és a város között. Lassan odáig jut, hogy kivívja a muzulmánok becsületét és konkurens klánt alakít. Amikor a két rivális banda háborúzni kezd, Malik elhatározza, hogy magához veszi a hatalmat.

Vénasszonyok nyara
(Pranzo di ferragosto)     
 
színes, feliratos, olasz
vígjáték, 75 perc, 2008 (12)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az idősödő hölgyek a legextrémebb módon reagálnak az érdekellentétekre.
[/caption]

rendező: Gianni Di Gregorio
szereplők:
Gianni Di Gregorio (Giovanni)
Valeria De Franciscis (Valeria)
Marina Cacciotti (Luigi anyja)

Díjak és jelölések:
Velencei Filmfesztivál (2008) - Legjobb film: Gianni Di Gregorio

A középkorú Giovanni idős édesanyjával, Valeria-val él és gondoskodik róla. Mivel Giovanni a 60-as éveiben jár, Valeria pedig közel a 100-hoz egyiküknek sem egyszerű az élete, ráadásul Valeria a korához képest tele van ötletekkel és tervekkel és így bőven ellátja a fiát feladatokkal. Csak a jól bejáratot szokások és a napirend könnyítnek a kis súrlódásokon. Giovanni sajnos anyagi gondokkal küzd, súlyos hátraléka van a lakbérrel. Nincs más választása, mint elvállalni, hogy a ház főbérlőjének, Luigi-nek az édesanyját vendégül látja a tradicionális olasz ünnepen, augusztus 15.-én. Mivel a mama a nővérével érkezik és Goivanni az orvosának az édesanyját is kénytelen elvállalni, lakás pillanatok alatt tele lesz idős nénikkel, akiket Giovanni alig ismer. Giovanni nem csak, hogy főz rájuk - különböző diétáknak megfelelően, a legkülönbözőbb kéréseiket is teljesíti és a köztük lévő konfliktusokban is helyt áll. Ez talán a legnehezebb feladat, mivel hamar kiderül, hogy mindegyikőjük más és más karakter, de összességében elmondható, hogy a legextrémebb módon reagálnak az érdekellentétekre. Például a tévé elhelyezésének kérdése rendkívül érzékenyen érint mindenkit. A lakásából pillanatok alatt idősek otthona lesz, ahol ő a gondozó.

Free Rainer – A te tévéd is hazudik
(Free Rainer)     

színes, feliratos, osztrák-német
dráma, 120 perc, 2007 (BA)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tv producere rendszeresen kábítószerezik és semmi sem érdekli önmagán kívül.
[/caption]

rendező: Hans Weingartner
szereplők:
Moritz Bleibtreu (Rainer)
Elsa Schulz Gambard (Pegah)
Milan Peschel (Phillip)

Rainer TV producer, két, egyre kisebb népszerűségnek örvendő TV show vezetője, rendszeresen kábítószerezik, és semmi nem érdekli önmagán kívűl. A változás hirtelen és elég fájdalmasan jön el az életébe: egy fiatal nő teljes sebességgel belehajt az autójában, minek következtében súlyos sérülésekkel mindketten kórházba kerülnek. Pegah - a nő aki belehajtott - mint kiderül, az unokája egy férfinak, aki az ő showjában dolgozott, majd miután kábítószerezéssel vádolták meg, öngyilkos lett. Rainer és Pegah közös nyomozásba kezd, amiben kiderül, hogy a vádak hamisak voltak, az egész ügy mindössze a nézettség növelését célozta meg.

Tiszta napfény
(Sunshine Cleaning)     

színes, feliratos, amerikai film,
102 perc, 2008 (12)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rose egy nap arra ébred, hogy takarítónő lett belőle, aki egy házasember szeretője.
[/caption]

rendező: Christine Jeffs
szereplők:
Amy Adams (Rose Lorkowski)
Emily Blunt (Norah Lorkowski)
Alan Arkin (Joe Lorkowski)

Rose, a középiskolai pompom-lányok csapatkapitánya egy nap arra ébred, hogy harmincas éveire gyerekét egyedül nevelő anya és takarítónő lett belőle, aki egy házasember szeretője. Húga, Norah otthon lóg apjánál, aki botcsinálta üzletemberként még mindig a nagy dobáson gondolkodik. Hogy problémás kisfiát magániskolába írathassa, Rose sajátos vállalkozásba kezd húgával: bűntények helyszínein vállalnak takarítást a gyors pénz reményében. Percek alatt könyékig merülnek a halálesetekbe, öngyilkosságokba, és hasonlóan szaftos ügyekbe. Miközben fura üzletüket építgetik, Rose és Norah lassan megnyílik egymás előtt, és elkezdik tisztába tenni saját életüket.

Továbbállók
(Away We Go)     

színes, feliratos, amerikai-angol
vígjáték, 98 perc, 2009 (16)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A harmincas pár elindul otthont keresni megszületendő babájuknak.
[/caption]

rendező: Sam Mendes
szereplők:
John Krasinski (Burt Farlander)
Maya Rudolph (Verona De Tessant)
Catherine O''Hara (Gloria Farlander)
Jeff Daniels (Jerry Farlander)

A harmincas pár, Burt és Verona gyereket várnak. A terhesség problémamentesnek ígérkezik, de Burt excentrikus szülei a hatodik hónapban közlik, hogy elköltöznek Coloradóból, így a fiatalok úgy döntenek, az izolált farm helyett máshol raknának fészket. Útra kelnek tehát, hogy meglátogassák a szélrózsa minden irányában élő barátokat és családtagokat, és hogy értékeljék a szóba jöhető élőhelyeket. A kalandos utazás Phoenixben kezdődik, Verona lelőhetetlen barátnőjénél egy kutyaversennyel, Tucsonban folytatódik nővérénél, majd jön Wisconsin Burt sajátos gyereknevelési elveket valló rokonaival. Montrealban régi barátok várják őket örökbefogadott gyerekekkel, Miami-ban meg Burt bátyja, aki segítségre szorul.

Megtört ölelések
(Los abrazos rotos)     

színes, feliratos, spanyol
dráma, 128 perc, 2009 (12)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Teljes sötétségben él a férfi, amióta egy autóbalesetben elveszítette a szeme világát.
[/caption]

rendező: Pedro Almodóvar
szereplők:
Penélope Cruz (Lena)
Lluís Homar (Mateo Blanco)
Blanca Portillo (Judit García)

Díjak és jelölések:
Cannes (2009) - Arany Pálma jelölés: Pedro Almodóvar

Egy férfi, aki teljes sötétségben ír, él és szeret, tizennégy évvel ezelőtt egy brutális autóbaleset áldozata lett Lanzarote szigetén. A balesetben nem csak a szeme világát veszítette el, hanem élete szerelmét, Lenát is. Ez a férfi két nevet használ: irodalmi álneve Harry Caine, azaz Hurrikán - így írja alá irodalmi műveit, történeteit, forgatókönyveit. Valódi neve pedig Mateo Blanco. Ezen a néven éli életét, és rendez filmeket. Ha éppen nem rendez, csak azzal a gondolattal tudja túlélni sorsát, hogy Mateo Blanco meghalt a szigeten imádott Lenájával együtt.

Chéri - Egy kurtizán szerelme
(Chéri)     

színes, feliratos, angol-német-francia
romantikus film, 92 perc, 2009 (12)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az ifjú Chéri szerelméért két kurtizán küzd.
[/caption]

rendező: Stephen Frears
szereplők:
Michelle Pfeiffer (Lea de Lonval)
Rupert Friend (Cheri)
Kathy Bates (Madame Peloux)

Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2009) - Arany Medve jelölés: Stephen Frears

Az első világháború előtti Párizs félvilági társaságában játszódó szerelmi történet főhőse Lea, a visszavonult kurtizán, és az ifjú Chéri, Lea kiöregedett barátnőjének és riválisának fia. Az érett, gyönyörű Lea bevezeti az elkényeztetett és éretlen fiút a testi gyönyör és az érzékiség világába, és kapcsolatuk egyre szorosabbra fonódik. Hat év után Chéri anyja, Madame Peloux titokban esküvőt szervez fiának egy másik kurtizán lányával, Edmével. Lea és Chéri megpróbálnak napirendre térni az elkerülhetetlen különválás felett, de felhőtlen életük alapja mélyebben gyökerezik, mint azt valaha gondolták volna. Mire ráébrednek, mennyit jelentenek egymásnak, már azt is tudják, túl késő.

Észak
(Nord)     

színes, feliratos, norvég
vígjáték, 78 perc, 2009 (12)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az egykori síbajnok pályagondnokként dolgozik, de egyre kevésbé érdekli a munka, iszik. Egy nap megtudja, hogy él egy gyermeke valahol északon.
[/caption]

rendező: Rune Denstad Langlo
szereplők:
Anders Baasmo Christiansen (Jomar Henriksen)
Marte Aunemo (Lotte)
Celine Engebrigtsen

Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2009) - FIPRESCI-díj: Rune Denstad Langlo
Titanic Filmfesztivál (2009) - Országos Diákzsűri fődíja: Rune Denstad Langlo
Titanic Filmfesztivál (2009) - Hullámtörők-díj: Rune Denstad Langlo

Jomar Henriksen, az egykori síbajnok egy idegösszeroppanást követően pályagondnokként vállal munkát. Mivel a síelés többé nem érdekli, munkaköri kötelességeit is egyre hanyagabbul végzi. Ahelyett, hogy a síbérletek kiadásával és a sílift karbantartásával foglalkozna, inkább dohányzással, ivással és lógással tölti az idejét. Egy nap megjelenik egy régi barátja, aki elmondja, hogy Jomarnak van egy gyereke valahol fönn északon. Jomar a motoros szánján vág neki az útnak, egyedüli felszerelésként öt liter alkohollal. A hosszú út során Jomar tankokkal, veszélyes alagutakkal, üres házakban álló teli hűtőszekrényekkel és a lerészegedés új módozataival találkozik, és végül talán a saját gyermekével is.

Welcome     
 
színes, feliratos, francia film,
110 perc, 2009 (12)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kurd fiú elhatározza, hogy átússza a La Manche csatornát...
[/caption]

rendező: Philippe Lioret
szereplők:
Firat Ayverdi (Bilal)
Vincent Lindon (Simon)
Audrey Dana (Marion)

Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2009) - Ökumenikus Zsűri díja: Philippe Lioret

Bilal, a 17 éves kurd fiú átutazott a Közel Keleten és Európán, hogy a nemrég Angliába emigrált barátnőjéhez csatlakozzon. Ám utazása váratlanul megszakad, amikor a Csatorna franciaországi partjához ér. Elhatározza, hogy átúszik, ezért a helyi uszodában edz. Ott találkozik Simonnal, az úszóedzővel, aki épp válófélben van. Simon szeretné visszanyerni felesége szívét, és arra jut, hogy ezt talán eléri, ha mindent kockára téve szárnyai alá veszi Bilalt. 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!