Házi-mozi

2010.01.10. 12:32

Sherlock Holmes merőben új megvilágításból

Még a tavalyi év végén, de már az idei filmek megjelenési listáját böngészve keltette fel a figyelmemet a cím: Sherlock Holmes. „Már megint egy újabb (sokadik) feldolgozás”- tűnődtem, és gondolatban talán még legyintettem is mellé, de a kíváncsiságom felülkerekedett az előítéleteimen, vetettem néhány pillantást a film adatlapjára, és mindjárt más színben kezdtem látni az egészet.

B.

A Sir Arthur Connan Doyle detektívregényeiből készült filmek listáját még végigböngészni is kiadós vasárnap délutáni programot jelent a filmes adatbázisok rengetegéből. Kicsit lerágott csontnak is tűnik a téma, ember nem gondolná, hogy a jó öreg karót nyelt Holmes figurájából még ki lehet hozni valami újat.

Elsőre kicsit furcsának tűnt, hogy a rendezői székbe Guy Ritchie-t ültették, akit eddig teljesen más odalról ismerhettünk meg. Valahogy nem tudtam volna egy klasszikus mű feldolgozásához kapcsolni a nevét. Aztán ahogy végiggondoltam, teljesen logikus választás. Sőt. Talán az egyik legjobb szóba jöhető választás. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki egy nagyobb pénzügyi buktát is vállalva (80 millió dolláros költségvetéssel készült a film), a számtalan sótlanra sikeredett feldolgozás után új Sherlock Holmes film forgatásába kezdjen. Komolyan neki kell állni leporolni a történetet, újra formálni a karaktereket, és valljuk be, erre szükség is van az fent említett kevésbé dicső elődök ismeretében. Méghogy portalanítás? Inkább nagytakarítás.

Guy Ritchie eddigi filmjei igen szórakozató módon, sajátságos humorral és eredeti képi megoldásokkal mutatták be a londoni alvilág piti bűnözőinek és csalóinak közegét. Csak próbáljuk meg a Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff vagy a Spíler történetét és szereplőit elhelyezni a XIX. században. Ha meggondoljuk, talán nem is áll olyan távol tőle Sherlock Holmes és a Viktória királynő korabeli London világa. Legfeljebb cirka másfél évszázad. De ugyan mi változhatott azóta a londoni alvilágban?

Guy Ritchie kezdetektől fogva úgy nyilatkozott, hogy az új Sherlock Holmes gyökeresen más lesz, mint a mesterdetektív korábbi kalandjai, sokkal pörgősebb és akciódúsabb. Nem véletlenül, hiszen a rendező nem az eredeti klasszikus művet adaptálta vászonra, a film alapjául Lionel Wigram képregénye szolgált.



A rendező személye után a szereplőválogatáson már meg sem lepődtem. Sherlock Holmes-t Robert Downey Jr., Watson-t pedig Jude Law személyesíti meg. Külön külön is két erős és érdekes karakter, de együtt valami hatalmasat alakíthatnak.
No és akkor valamit a történetről is: Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) a XIX. század derekán már mindent tudott, amiről rettenthetetlen, éleseszű és modern kollégái csak álmodnak. A legendás mesterdetektív, aki közelharcban legalább olyan verhetetlen, mint logikus gondolkodásban, élete két legnagyobb problémájával kerül szembe.

Az egyik: Holmes titokzatos szívét is rabul ejti egy nő, Irene Adler (Rachel McAdams), és a detektív nem sejti, hogy Adler kisasszony egy bonyolult tervet dédelgetve került a közelébe. A másik: ő és hű társa, doktor Watson (Jude Law) Lord Blackwood nyomába vetik magukat. Ha nem leplezik le időben, az az egész Brit birodalmat megrázhatja…

A film a 62 milliós nyitóhétvégét követően 38,3 millió dollárt hozott a második hétvégéjén Amerikában. Az eredmények alapján új franchise születésének lehetünk tanúi, a stúdió valószínűleg már gőzerővel tervezi a folytatást. Hogy érdemes-e? Döntse el mindenki saját maga a moziban..

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!