Hiánypótló könyvek

2023.09.25. 19:30

Macarontól a túrógombócig: a desszertséf játszótársai az ízek

Már a harmadik könyve jelent meg Jakabfi Dávidnak. A kadarkúti Jálics szakiskola egykori szakácstanulója felnőttként sajátította el a cukrászmesterséget. Ma már hazai és külföldi cukrászokat oktat, könyvei pedig hiánypótlóak.

Góz Lilla

Szakácsnak tanult a kadarkúti Jálics szakközépiskolában Jakabfi Dávid. Felnőttként több évet dolgozott külföldön, kint ismerkedett meg a cukrászat alapjaival is. Berlinben és Svájcban is oktatott a desszertséf.

– Soha nem felejtem az első buktámat. Majd következtek a pudingok, a torták – mondta lapunknak a desszertséf. – Szeretek játszani a színekkel, ízekkel, kísérletezni a krémek rétegezésével, ami akkoriban még nem volt elterjedt. Mára eljutottam oda, hogy hazai és külföldi cukrászokat oktathatok a nagykanizsai műhelyemben és egyedüli magyarként Michelin-csillagos szakemberek társaságában én is bekerültem egy nemzetközi szerkesztésű kiadványba. 

Jakabfi Dávid első könyve a háziasszonyoknak szólt, a második már szakmabelieknek. Utóbbit olyan gyorsan elkapkodták, hogy újra ki kellett adnia. Új könyvében, A Desszertműhelyben új technikákat, technológiákat mutat be és tippeket ad, hogyan készítsük el jól a desszerteket, és hogyan kerüljük el a hibákat. A könyvben helyet kaptak a macaronok és a mentes desszertek is. 

Elárulta, az első két könyvét egy-egy évig írta, míg a harmadikra csak egy hónapja volt, mivel Tóth Liliána ételfotós, aki a kötet illusztrálásán dolgozott, csak ennyi időt töltött Magyarországon. 
– Ezért különösen nagy kihívás volt az új kötet, amelybe több magyar unikum is bekerült, például a mákos nudli, a túrógombóc kecskesajtból, és popcornos pohárkrém – mondta. 
A cukrászmesternek sűrű éve lesz: hazai és külföldi képzéseket fog tartani, emellett több önéletrajzi előadásra is felkérték. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában