cyber zaklatás

2020.10.22. 18:00

A hálón garázdálkodó zaklatók bármikor lecsaphatnak

Az Interpol és az ORFK közös akciója ezen a héten az internetes zaklatásra hívja fel a figyelmet. Hoztunk öt tippet arra, hogyan előzhető meg, hogy zaklatók áldozátává váljunk az online térben!

Sonline

Forrás: Shutterstock

Manapság már szinte mindenki használ számítógépet vagy okostelefont, és a különböző kapcsolattartásra használt alkalmazások (Facebook, Viber, Instagram, WhatsApp, Snapchat) segítségével gyakorlatilag folyamatos az online jelenlét. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a zaklatással nemcsak a valós életben, hanem az online térben is találkozhatnak a gyerekek.

A zaklatás lehet elhúzódó, folyamatos, s mivel nem szükséges a résztvevők találkozása, akár személyes ismeretség nélkül is megvalósulhat. Heti 7 nap, a nap 24 órájában bármikor megtörténhet, így még az otthon sem jelent biztos védelmet ellene.

Fotó: police.hu

A szakemberek azt javasolják, hogy a szülők beszélgessenek a gyermekekkel, ha gyanítják, hogy zaklató vetette ki rá hálóját. Ilyenkor ugyanis a legfontosabb, hogy ne tartsák magukban, ha bántják őket a közösségi oldalakon vagy privát üzenetekben. Minden esetben szóljanak szüleiknek vagy bizalmasaiknak, hogy közösen megtehessék az alábbiakat:

  • Készítsenek képernyőmentést a zaklató üzenetekről!
  • Jelentsék a küldőt az oldal üzemeltetőjének!
  • Tiltsák le a zaklató profilját, ezzel megszakítva vele a kapcsolatot!
  • Tegyenek feljelentést a rendőrségen!
  • Ne feledjék, az ilyen zaklatások maguktól nem szűnnek meg. Tenni kell ellene – tegyenek ellene!
  • Forrás: police.hu

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában