járványügy somogyban

2020.10.11. 20:00

Drágán fegyverkezünk fel a vírus elleni állóháborúban

Maszkokkal, fertőtlenítőszerekkel vértezzük fel magunkat a vírus elleni küzdelemben Somogy megyében. Egészségünkért még a tízezreket sem sajnáljuk.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Havonta 15 ezer forintot költ egészségügyi kiadásokra egy átlag magyar, állapította meg egy friss felmérés, amelyben az is szerepel, hogy a családok a koronavírus járvány miatt mennyit fordítanak a vírus elleni védekezésre és a megelőzésre.

Elviselhetőnek tartja azt az összeget, amit egészségügyi kiadásokra fordít Csajághy Károly kaposvári nyugdíjas. A magas vérnyomására szed gyógyszert, melynek adagját három havonta váltja ki. Átlagosan havonta tízezer forintot hagy ott a gyógyszertárban. A járvány terjedése most némiképp fokozta az egészségügyi kiadásokat a családoknál, mert a védekezésre is költenek.

– Rendszeresen vásárolok maszkot és fertőtlenítőszereket – felelte kérdésünkre Takács Józsefné mezőcsokonyai nyugdíjas. – Annyi könnyebbségem van, hogy a barátnőm varrónő, és tőle be tudok szerezni szövetmaszkokat.

Folyamatos a kereslet a fertőtlenítőszerek és maszkok iránt, de ezzel együtt jelenleg kevesebben érdeklődnek, mint márciusban, mondta Tóth­né Kalota Veronika, a kaposvári Észak-Nyugati Patika vezetője.

– Változó, hogy valaki mennyi pénzt hagy ott a patikában – mondta a gyógyszerész. – Minden gyógyszerből léteznek már generikus készítmények az olcsóbb kategóriában, tehát a pénztárcához szabva, az orvossal egyeztetve lehet csökkenteni a költségeket.

Egy hónapban 15 ezer forintot költ egészséggel kapcsolatos termékekre, főleg receptre vagy anélkül kapható gyógyszerekre egy átlagos, 18–69 év közötti magyar, állapította meg egy hitelintézet új felmérése (Cofidis Hitel Monitor). Fertőtlenítőszereket a válaszadók kétharmada vásárol átlag 1500 forintért, de maszkot mindössze ötből hárman vesznek, havi 900 forintért. Étrendkiegészítőket és egészséget támogató készítményeket (csepp, vitamin, gyógytea) a lakosság fele vásárol, míg gyógyászati segédeszközökre a harmaduk költ.

A lakosság húsz százalékának volt olyan egészséggel kapcsolatos váratlan kiadása az elmúlt két évben, amely meghaladta a szokásos havi ráfordításának összegét. A megkérdezettek negyedének nagyobb beavatkozások, például műtét, szülés, kórházi kezelés miatt keletkezett jelentősebb kiadása. Többségüknek, vagyis 51 százaléknak ez 50 ezer forintnál alacsonyabb összeget jelentett, és 26 százalékuknak 20 ezer forint alattit. Ugyanakkor a magasabb összegek sem ritkák.

Feláldozzák még a megtakarításaikat is az egészségért

A rendkívüli egészségügyi kiadásaikat többnyire a havi fizetésükből oldják meg az emberek, de a negyedüknek a megtakarításaikhoz is hozzá kell nyúlni hasonló esetben.

A magyarok négytizede évente legalább egyszer igénybe vesz legalább valamilyen magán-egészségügyi ellátást. Tizennyolc százalékuk évente többször is felkeres magánorvost.

A fogorvos mellett a nőgyógyász, a bőrgyógyász és a szemészet a leggyakrabban igényelt magánellátás. Magánorvoshoz jellemzően a magasabb jövedelműek és a felsőfokú végzettségűek járnak. A fogorvosira kicsit többet, míg a nőgyógyászati, bőrgyógyászati és szemészorvosi szakrendelésekre átlagosan 30–40 ezer forintot költöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában