orionidák

2020.10.21. 20:00

Csillaghullások éjszakája várható a napokban

Érdemes lesz nem csak a Bajnokok Ligája mérkőzéseket figyelni, de az égboltra is feltekinteni. A hónap második meteorzápora várható ma és csütörtökön éjjel.

Koszorus Rita

Forrás: Shutterstock

Fotó: Allexxandar

Az Orionidák meteorraj csúcspontja minden évben október 21-22-re esik. Ez október második hullócsillag zápora, amely páratlan látványt nyújt azoknak, akik hajlandóak feltekinteni az égre.

Igaz ez a csillaghullás messze nem olyan látványos, mint az augusztusi volt, hiszen ősszel már gyakoribb a borongós, párás időjárás. Ez pedig van, hogy ellehetetleníti a megfigyelést, de a szerencsésebbek ilyenkor is megpillanthatnak egy-egy hullócsillagot. S persze az sem mindegy, honnan kémleljük az eget, célszerű olyan helyszínt választani, ahol minimális a fényszennyezés. Erre természetesen a Zselici Csillagparkot tudjuk meleg szívvel javasolni.

Az Orionidák maximuma nem olyan éles, mint a januári quadrantidáké. A jelenség szabad szemmel is megfigyelhető, tiszta égbolt mellett. A legtöbb hullócsillagra éjfél és napfelkelte között számíthatunk, csúcsidőszakban óránként akár 15-20 hullócsillag is feltűnhet az égbolton.

Nevét onnan kapta, hogy a legtöbb hullócsillagot a Földről nézve az Orion csillagképből kisugározva lehet látni. Az Orion hajnalban a déli égbolt irányában, magasan a horizont felett látható.

Tulajdonképpen, ha nem lógatjuk az orrunk, hanem az ég felé emeljük sötétedés után október 2. és november 7. között bármelyik napon, könnyen megpillanthatunk egy-egy hullócsillagot.

Még több csillagokról szóló cikket, ide kattinva olvashatsz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában