párkapcsolat

2021.02.20. 11:30

Az összezártság kiélezheti az ellentéteket

A koronavírus-járvány nem csak egészségünket, de próbára teszi a párkapcsolatokat is, mert az örök időre megkötött frigy szilárdságát teszteli az összezártság. A párkapcsolati tanácsadó szerint a pandémia alatt háromszorosára nőtt a hozzá fordulók száma, de a legtöbb együttélés megmenthető. A somogyi bíróságokon enyhén emelkedett a bontóperek száma.

Kovács Gábor

Fotó: Shutterstock

2020 harmadik negyedévében az USA-ban mintegy 40 százalékkal, Nagy-Britanniában 30 százalékkal nőtt a válások száma az előző év azonos időszakaszához viszonyítva. Magyarországon hivatalos adatokat még nem adtak közre, de a szakértők szerint nálunk is jóval több pár akar válni most, mint a világjárvány előtt. Hogy megnőhet a válások száma, arra már a kór megjelenése óta figyelmeztettek a pszichológusok, miután a járványhelyzet anyagi, érzelmi és fizikai stressznek tesz ki sokakat. Megfigyelhető, hogy az év végi ünnepek után több pár akar válni, ezért a januárt-februárt a válások időszakának tartják.

Háromszor annyian jelentkeznek a párterápiára most, mint tavaly ilyenkor, felelte érdeklődésünkre Bereczné Tóth Erika párkapcsolati tanácsadó, aki országos ügyfélkörrel dolgozva tevékenykedik Kaposvár és Szekszárd környékén is. – Gyakran egyértelműen a vírushelyzetre vezethető vissza, hogy türelmetlenebbek egymással a párok – mondta a párterapeuta. – Az összezártságból fakadnak a viták. A kapcsolatoknak sem tesz jót, hogy sokan elvesztik a munkájukat, és a bizonytalanná váló munkahelyek után jönnek az anyagi kérdések. Az is megterhelő, hogy a gyerekek többet vannak otthon. Kikapcsolódási lehetőségből kevesebb van a járvány alatt, és ha valakinek nincs otthoni hobbija, vagy otthon nem tud sportolni, akkor nehezen tudja levezetni a feszültséget. Emiatt is gyakoriak a veszekedések. Egy párkapcsolati tréning sokat tud segíteni, mert 90 százalékban megmenthetők a veszélybe került házasságok – állítja. – Sokat kell dolgozni érte, és csak akkor eredményes, ha mindkét fél akarja a változást.

Kikértük a Kaposvári Törvényszék adatait, hogy megvizsgáljuk, tetten érhető-e a jelenség a számokban. Megállapítható, hogy megyénk bíróságain évről évre ugyan enyhén, de folyamatosan emelkedett a bontóperek száma. Míg 2018-ban 729 válási ügy érkezett, 2019-ben 788, 2020-ban pedig már 810. Összességében 800 körül, kicsit afelett van a befejezett ügyek száma, de ehhez azt kell tudni, hogy a bonyolultabb ügyek egy éven át is húzódhatnak, így mindig több a befejezett bontóperek száma, mint a beérkezetteké. Arról még nem készült felmérés, de feltételezhető, hogy a bevezetett családvédelmi intézkedések jobban összetartják a párokat, hiszen a vállalt gyermekek után járó csok vagy a babaváró hitel feltétele a házasság.

 

Nem lassabb, és már nem is online

A tavalyi karanténidőszak alatt még a bontóperes eljárások elhúzódását prognosztizálták, az Igazságügyi Minisztérium szerint azonban sok válásnál nincs szükség bírósági meghallgatásra, és emiatt az online benyújtott válási keresetek feldolgozásánál sem volt megfigyelhető lassulás. Tavasz óta ismét a hagyományos rendben zajlik egy bontóperes eljárás, nem kell online intézni, mutatott rá Boda Róbert kaposvári ügyvéd, aki a praxisában még nem tapasztalt érzékelhető növekedést. Családjogi ügyvédek szerint a bírák számára nehezebb lehet egy ember jellemét videóhívás útján megállapítani, ezért sokan örülnek, hogy nem online kell intézni egy-egy válási ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában