Járványügy Somogyban

2021.02.08. 20:00

Járvány idején több alkohol fogy Somogyban

Bár régóta zárva vannak a szórakozóhelyek, a járvány alatt a hosszabb otthon töltött időben a feszültséget mégis sokan alkohollal oldják a négy fal között. Nem ritkák a házibulik és az illegális partik, sőt a fiatalok droghasználatát is alaposan átalakította a pandémia.

Kovács Gábor

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha nincs is szem előtt a jelenség, de a járvány miatt jóval több alkohol fogy, állítják az addiktológusok. Az emberek nem mozdulhatnak ki a lakásból esténként, és ez meghatározta az alkohol- és drogfogyasztási szokásokat, értékelte a helyzetet lapunknak Szemelyácz János, pszichiáter-addiktológus, az INDÍT Közalapítvány szakmai vezetője.

– Jól látható, hogy az alkohol, a gyógyszerként használt nyugtatók, valamint az illegális pszichoaktív szerek használata az utóbbi időszakban növekedni kezdett – mondta az addiktológus. – Ha alkoholárusítókkal beszélünk, akkor jelentős növekedésről értesülünk, s a hagyományos beszerzői útvonalak megváltoztak.

Az idősebb nyugtatófüggőknél jelentkeztek az elvonási tünetek, mert mostanában altató és nyugtató nélkül maradtak. A fiatalok szórakozási lehetőségei átalakultak, a fesztiválokat és a kocsmázást felváltották a házibulik, illegális partik. Új jelenség, hogy az ifjak az olcsóbb szerek felé fordultak, így növekedett a GINA, a lónyugtatóként ismert ketamin és dizájner drogok népszerűsége. Ez azzal is összefügghet, hogy a fiataloknak kevesebb pénzük van a vírus okozta gazdasági krízisben. Szemelyácz János szerint ezekből a típusú drogokból jelenleg nagyobb esetszámmal kell számolni, mint a korábbi években. Könnyebben is jutnak hozzá a fiatalok, hiszen nem kell érte elmenni a dílerhez, ehelyett az interneten megrendelhetik és házhoz is szállítják a drogot a csomagküldő szolgálatok.

Nehezebb dolguk van a függőknek

Az idők változását abban is tapasztalták a szakemberek, hogy azok a függők, akik a járvány alatt fordultak orvoshoz azzal a céllal, hogy leállnának, most extrán nehezített körülmények közé kerülnek, mert a gyógyulás része a szabadidő hasznos eltöltése, új kapcsolatok keresése, új utak felfedezése, azonban a járványidőszak sem a kapcsolat­építésnek, sem a mozgásnak, sem a kulturális programoknak nem kedvez. Így nagyobb a kísértés, hogy valaki a pohár után nyúljon....

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában