szponzorált tartalom

2021.02.08. 18:30

Mindent a szlovák autópálya-matrica rendszerről

Szlovákiában is van autópálya-matrica, ami azt jelenti, hogy vannak díjköteles utak, úthálózatok, amire csak érvényes matrica birtokában lehet felhajtani gépjárművel. Röviden összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A Szlovák Köztársaságban a díjköteles hálózatba a D1, D2, D3 és D4 jelzésű autópályák, valamint az R1, R2, R4 és R6 jelzésű autóutak tartoznak bele, összesen kb. 622 km hosszúságú szakaszon.

Kép forrása: https://www.ndsas.sk/spoplatnenie/elektronicka-dialnicna-znamka

Díjköteles járművek

Szlovákiában az útdíj fizetésére kötelezett járművek azok, amelyeknek 3,5 tonna össztömeg alatti két nyomvonalú gépjárművek vagy járműszerelvények. Emellett a legnagyobb megengedett össztömegtől függetlenül az M1 kategóriába műszakilag tartozó két nyomvonalú gépjármű, és a legnagyobb megengedett össztömegtől függetlenül az M1 vagy N1 kategóriába műszakilag tartozó két nyomvonalú gépjárművekből álló járműszerelvények.

Azt is fontos tudni, hogy a járművezetőnek/járműszerelvény vezetőjének és a jármű/járműszerelvény üzembentartójának az útdíjfizetéssel kapcsolatban vannak kötelességei. Azaz a járművezetőnek vagy a járműszerelvény vezetőjének a díjköteles autópálya- és autóútszakaszok használata előtt autópálya-matricát kell vásárolnia, és az adott járműre vagy a járműszerelvényre kell, hogy érvényes legyen, azaz amivel felhajt a sofőr a fizetős útra, útszakaszra.

A szlovák autópálya-matrica díja 2021-ben

A szlovák autópálya-matrica díja 2021-ben is ugyanannyiba kerül, mint 2020-ban, tehát nem változott az ára. Illetve jó tudni, hogy csak e-matricát tudunk vásárolni a szlovák autópályákra.

A 3,5 tonna össztömeg alatti két nyomvonalú gépjármű vagy járműszerelvényre az alábbi matricatípusokat lehet megvásárolni:

A 10 napos e-matrica 10 napig érvényes, ára 10 Euro.

A 30 napos autópálya matrica 30 napig érvényes, ára 14 Euro.

A 365 napos autópálya matrica 365 napig érvényes, ára 50 Euro.

Az éves autópálya matrica az adott naptári év január 1-jétől vagy attól a naptól érvényes, amikor azt a kijelölt útszakaszt használó személy megvásárolta, és tárgyévet követő naptári év január 31-éig érvényes, ára szintén 50 Euro.

Ha O1 és O2 kategóriájú pótkocsink is van, és ha az M1, N1 kategóriájú gépjármű műszakilag megengedett legnagyobb össztömege és a pótkocsi műszakilag megengedett legnagyobb össztömege együttesen meghaladja a 3,5 tonnát, akkor erre is külön autópálya matricát kell vásárolni.

Összefoglalva

3,5 tonna össztömeg alatti két nyomvonalú jármű, a legnagyobb műszakilag megengedett össztömegtől függetlenül az M1 kategóriába tartozó két nyomvonalú járműre kell vásárolni 1 db autópálya-matricát Szlovákiában.

3,5 t össztömeg alatti két nyomvonalú járműszerelvényre (azaz jármű + pótkocsi) is 1 db matrica kell.

3,5 tonna feletti járműszerelvény esetén a járműre és a pótkocsira is kell külön-külön autópálya-matrica.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában