szponzorált tartalom

2021.05.10. 10:11

Miben más a nemzetközileg elismert nyelvvizsga, mint az államilag elismert?

Sok kavarodást okoz az elérhető nyelvvizsgák bősége, de érdemes körültekintően választani annak megfelelően, hogy mi a végső célunk, mert a nemzetközileg elismert nyelvvizsga nem feltétlen azonos az államilag elismert nyelvvizsgával.

fizetett tartalom

Adott egy érettségi előtt álló fiatal, aki még nem döntötte el, hogy hogyan tovább. Az viszont már biztos, hogy nyelvvizsgát kell tennie angolból, hogy ki tudja váltani a nyelvi érettségi vizsgát. Sok fiatal jár ilyen cipőben, nekik különösen fontos tájékozódni arról, hogy mi a különbség az államilag elismert és a nemzetközileg elismert nyelvvizsgák választékában.

 

Nem minden nemzetközileg elismert nyelvvizsga államilag is elismert, ezért érdemes tájékozódni.

Nemzetközileg elismert kontra államilag elismert

A legegyszerűbb talán úgy magyarázni, hogy nem minden nemzetközileg elismert nyelvvizsga kapta meg Magyarországon az államilag is elismert nyelvvizsga státuszt, és nem minden itthon elismert nyelvvizsgát fogadják el külföldön is. A két kategóriának van egy viszonylag szűk keresztmetszete, ami mindkét irányból is megfelel minden követelménynek.

Melyik a jobb?

Önmagában egyik kategória sem jelenti, hogy egy nyelvvizsga jobb lenne, mint a másik. Pusztán arról van szó, hogy az adott nyelvvizsga esetében megtörtént-e a nemzetközi és a magyar akkreditációs folyamat. Ez egy hosszú és bonyolult procedúra, amit nem minden esetben jár végig a szolgáltató, ezért vannak olyan vizsgák, amiket csak Magyarországon ismernek el, és vannak olyanok, amiket itthon pont nem ismernek el, de külföldön teljes értékű vizsgának számítanak.

A nemzetközileg elismert nyelvvizsgák jóval drágábbak, de sokszor pont ilyen vizsgára van szükség.

Melyiket válaszd?

A választásnál a legfontosabb szempont, hogy mire kell a nyelvvizsga. Ha elsősorban hazai pályán akarod használni, tehát diplomához vagy munkahelyi nyelvpótlékhoz kell, akkor válaszd bármelyik államilag elismert nyelvvizsgát. Ezek ráadásul sokkal olcsóbbak is. Ha azonban külföldi munkavállaláson vagy továbbtanuláson töröd a fejedet, akkor mindenképpen tájékozódj arról, hogy az adott iskolánál vagy munkahelyen milyen vizsgákat fogadnak el a nyelvtudás bizonyítására. Ez igen széles körben változik országonként vagy akár képzőintézményenként, ezért nagyon fontos körültekintően választani.

Ha minden kaput nyitva hagynál, akkor válassz olyan vizsgát, ami mindkét kategóriának megfelel, mert nemzetközileg is elismert nyelvvizsga, és itthon is elfogadja az állam. Ezekben az esetekben is viszonylag bőséges választék áll a rendelkezésedre. Végső esetben a nyelvvizsga ára mellett az segítheti a döntést, hogy milyen készségekre helyezi a hangsúlyt az adott vizsga, és az mennyire passzol az erősségedhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában